• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال ۵۵۲ هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۵۵۲ هجری قمری، پنجاه و دومین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با سال ۵۳۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: درگذشت سلطان سلاجقه خراسان و به قدرت رسیدن خوارزمیان در آنجا، انقراض حکومت بنی منقذ، هم‌پیمانی پادشاه بیت المقدس و امپراتور بیزانس، وقوع قحطی در خراسان و زلزله‌های پیاپی در شام، حمله اسماعیلیان بر حاجیان، حملات صلیبیان بر شهرها، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: بحتر تنوخی و ... .



- درگذشت سلطان سنجر پسر ملک شاه پسر آلب ارسلان، آخرین پادشاه دولت سلجوقی. با مرگ او دولت آنان زوال پذیرفته و دولت خوارزمیان سر کار آمد.
- عبدالمؤمن، امیر موحدون، پسرش ابوسعید را بر ولایت جزیره خضرا و مالقه گماشت. میمون بن بدرلمتونی، امیر غرناطه به موحدون پیوست و غرناطه را به ابوسعید تسلیم کرد.
- نورالدین محمود بر قلعه شیزر، مقر حکومت بنی منقذ چیره شد و حکومت بنی منقذ پس از سال ها حکمرانی، در شیزر فرو پاشید.
- بالدوین سوم، پادشاه بیت المقدس، با مانوئل کومنن، امپراتور بیزانس هم‌پیمان شد و تئودورا، دختر او را به کابین خود درآورد.
- قحطی و گرانی بسیار در خراسان باعث خوردن مردار انسان و چهارپایان شد.
- وقوع زلزله های پیاپی در شام، حلب، حماة، معره، شیزر، افامیه، حصن الاکراد و طرابلس باعث کشته شدن گروهی بسیار و ویران شدن دژها و قلعه‌ها و برج‌ها شد.


- اسماعیلیان باطنی بر حاجیان خراسانی حمله می‌برند و بسیاری از آنان را که میان آنان علما، فقها، پیشوایان و زاهدان بودند، کشتند. این مصیبت بزرگی بود که حاجیان و زایران خانه خدا بدان مبتلا شدند. رستم بن علی بن شهریار، امیر طبرستان، به مقابله با اسماعیلیان برخاست و به قلعه الموت حمله برد. بسیاری از آنان را کشت و اموالشان را به غنیمت گرفت. زنان آنان را اسیر و پسران شان را به بردگی گرفت.
- صلیبیان به رهبری بالدوین سوم، پادشاه بیت المقدس، و ارناط، امیرانطاکیه، و ریمون سوم، امیر طرابلس، متحد شده و بر مناطق بسیاری حمله ور می‌شوند و از فرصت ویرانی شهرها بر اثر وقوع زلزله و بیماری نورالدین محمود استفاده کرده و بر شیزر، افامیه و حارم چیره می شوند.


• بحتر تنوخی.
ابوبکر خجندی.
سنجر سلجوقی.
یوحنا اشبیلی.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۱۷۶.





جعبه ابزار