• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال ۴۹۲ هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در سال چهارصد و نود و دو هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تشکیل دولت همدانیان در صنعا، گسترش باطنی‌گری در عراق، جنگ میان پسران ملکشاه، استیلای صلیبیان بر انطاکیه و دیگر شهرها، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: مبشر بن فاتک و ... .



- برکیاروق به بغداد باز می گردد و به نام او خطبه خوانده می‌شود و خطبه خواندن به نام برادرش محمد که شورش کرده بود، متوقف می‌شود.
- عمر دولت صلیحیان در صنعا سرمی آید. حاتم بن الغشیم همدانی برای تشکیل دولت همدانیان در صنعا، برآن استیلا می‌یابد.
- پس از درگذشت ظهیرالدوله ابراهیم بن محمود غزنوی، پسرش علاءالدوله ابوسعید مسعود سوم به جای او می‌نشنید.
- فرزندان قاضی ابوطالب بن عمار در شهر طرابلس اعلام استقلال می‌کنند و حکومت امیرنشینی آنان در طرابلس ایجاد می‌شود.
- جنگ‌های پیاپی میان برکیاروق و برادرانش محمد و سنجر، زمینه را برای پیدایی باطنیان در عراق و جیل به رهبری حسن صبّاح فراهم آورد.
- تعیین بوهمند برای پادشاهی بر انطاکیه پس از پیروزی برآن.


- جنگ‌های پی درپی میان برکیاروق و برادرانش محمد و سنجر.
- صلیبیان بر شهر انطاکیه که شش ماه در محاصره آنان بود، دست می‌یابند و امیر آن یاغی سیان را می کشند. رضوان بن تتش، امیر حلب و کربوتا، امیر موصل و سقمان بن ارتق، امیر دیاربکر می‌کوشند تا به یاغی سیان کمک کنند. صلیبیان مقابل آنان می‌ایستند و در جنگی در منطقه «عمق» آنان را شکست می‌دهند و به دژ «حارم» عقب می‌نشانند و صلیبیان با کمک مردم سریانی و ارمنی حارم برآن دست می‌یابند. دستیابی بر حارم، پیروزی بزرگی برای صلیبیان بود، زیرا حارم برای دفاع از انطاکیه اهمیت داشت.
- صلیبیان بر معرّة النعمان دست می‌یابند و سپس به بیت المقدس می‌روند. فرماندهی آنان را ریموند، فرمانروای تولوز برعهده دارد.


• ابراهیم غزنوی
ابن عبدالصمد
• مبشر بن فاتک


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۵۴۵.





جعبه ابزار