• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال ۴۶۲ هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در سال چهارصد و شصت و دو هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: خواندن خطبه به نام خلیفه فاطمی در مکّه و مدینه، توافق امیر حلب با آلب ارسلان سلجوقی، استیلای بنی عبّاد بر قرطبه، کم رنگ شدن قدرت فاطمیان و کوچک شدن قلمرو آنان، حملات زمینی رومیان، شورش بردگان در مصر، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: قاسم بن ابی العافیه و ... .



- خواندن خطبه به نام خلیفه فاطمی در مکّه و مدینه قطع و به نام خلیفه عباسی خوانده شد.
- محمود بن نصر مرداسی، امیر حلب، با سلطان آلب ارسلان سلجوقی طی نامه‌ای به توافق می‌رسند که خواندن خطبه به نام خلیفه فاطمی قطع و به نام خلیفه عباسی و سلطان آلب ارسلان و پس از او به نام محمود خوانده شود.
- یحیی مأمون پسر اسماعیل بن ذی النون، امیر طلیطله، آرزوی دستیابی بر قرطبه را دارد. عبدالملک بن جهور، فرمانروای آن شهر از معتمد بن عبّاد کمک می‌خواهد و او با فرستادن سپاهی عبدالملک را یاری و خود قرطبه را اشغال می‌کند.
- معتمد، عبدالملک بن جهور و پدر و برادرش را دستگیر و به جزیره شلطیش تبعید می‌کند و فرمانروایی قرطبه را به پسرش سراج الدوله می‌سپارد.
- جهانشاه فرزند کیکاوس دیلمی به جای پدر، و به عنوان کارگزار سلجوقیان، فرمانروایی طبرستان و جرجان را به عهده می‌گیرد.
- با کم رنگ شدن قدرت فاطمیان و کوچک شدن قلمرو آنان و استقلال برخی شهرها و مناطق شام، قاضی ابوطالب حسین بن عمار طرابلس را به دست می‌گیرد و قاضی عین الدوله بن ابی عقیل را مستقل اعلام می‌کند و تنها شهرهای عکا و صیدا در دست فاطمیان می‌ماند.
- گرسنگی شدید در مصر.


- امپراتور رومانوس چهارم طی حمله‌ای وارد شهر منبج می‌شود و محمود بن صالح بن مرداس، امیر حلب را همراه ابن حسان طائی و عرب‌های همراه آنان شکست می‌دهد و دژ «ارتاح» را باز پس می‌گیرد.
- بردگان بر سربازان نجیب‌زاده می‌شورند و جمع فراوانی از هر دو طرف کشته می‌شوند. بردگان بر صعید و قاهره چیره می‌شوند و گروهی دیگر بر اسکندریه دست می‌یابند و شورش آنان چند سال ادامه می‌یابد تا این که ناصرالدوله حمدانی، فرمانده سپاه، شورش آنان را سرکوب می‌کند.


• قاسم بن ابی العافیه
• ابوالولید بن جهور
صاعد اندلسی


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۴۸۷.





جعبه ابزار