• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال ۴۴۹ هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در سال چهارصد و چهل و نه هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: فریب ابراهیم ینال توسط بساسیری برای شورش ضد برادرش طغرل بیگ، رفتن بساسیری به بغداد، جنگ میان امیران ولایات اندلس، چیرگی مرابطون بر سرزمین‌های مصامده، گسترش وبا در ماوراءالنهر، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: علی بن بطّال و ... .



- بساسیری، ابراهیم ینال را به شورش بر ضد برادرش طغرل بیگ و رفتن به همدان و اعلام حکومت مستقل در آن جا تشویق می‌کند.
- ابراهیم ینال موصل را رها کرده، به همدان می‌رود و بساسیری دوباره به این شهر بازگشته، بر آن چیره شود.
- طغرل بیگ از این داستان آگاه می‌شود و به سوی برادرش می‌رود و بر او پیروز می‌شود و او را می‌کشد.
- بساسیری از فرصت نبودن طغرل بیگ در بغداد و رفتن او به جنگ برادر، استفاده کرده، با پرچم‌های مستنصری و با زور به این شهر وارد می‌شود و خلیفه را وامی‌دارد که از حقوق خود بگذرد و آن ها را به مستنصر فاطمی واگذارد و به نام مستنصر خطبه بخواند. سپس عبا و یادگارهای پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) در دارالخلافه را برای او می‌فرستد و از علما به زور برای او بیعت می‌گیرد.
- بساسیری دست عیّاران را در دزدی و غارت باز می‌گذارد.
- ثمال بن صالح بن مرداس، پس از شدت گرفتن حملات صلیبی بر او، از مستنصر فاطمی درخواست صلح و با او سازش می کند؛ به این صورت که از حلب بگذرد و به جای آن بیروت، عکا و جبیل را بگیرد و او می‌پذیرد و از حلب بیرون می‌رود. مستنصر، حسن بن ملهم، ملقب به مکین‌الدوله را بر آن می‌گمارد.
- چیرگی مرابطون بر سرزمین مصامده.
- وبای ماوراءالنهر هزاران تن را به کام مرگ فرستاد.


- بادیس بن حبوس، امیر غرناطه، بر مالقه چیره می‌شود و پس از براندازی دولت بنی حمود، آن را به سرزمین خود ضمیمه می‌سازد.
- عبدالله بن یاسین جزولی و ابوبکر لمتونی، رهبران مرابطون روبه سوی سرزمین قبیله مصموده می‌نهند و اغمات را پس از جنگی که در آن امیر این شهر، لقوط بن یوسف بن علی مغراوی کشته می‌شود به چنگ می‌آورند. مردم این کشور به بت‌پرستی و فساد بازگشته بودند. عبدالله بن یاسین، دین و عقیده آنان را سامان می‌دهد.


• علی بن بطّال
ابن خلدون حضرمی
ابوالعلاء معرّی
دُمَری


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۴۵۵.





جعبه ابزار