• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال ۱۷۵ هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۱۷۵ هجری قمری، هفتاد و پنجمین سال از قرن ۲ قمری و مصادف با سال ۱۷۰ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب حکمرانان جدید مصر، ارمنستان و شام توسط هارون الرشید، وقوع جنگ و شورش‌های پراکنده در سرزمین‌های روم و برخی مناطق اندلس و سیستان، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور همچون صالح بن طریف و ... .



• به حکومت رسیدن موسی بن عیسی عباسی در مصر.
• حکومت فضل بن یحیی بر ارمنستان.
•‌ هارون الرشید، ابراهیم بن صالح عباسی را بر حکومت شام گمارد و پسرش اسحاق بن ابراهیم را به نیابت وی برگزید.
•‌ هارون الرشید مراسم حج را به جا آورد و ضمن نامه‌ای ولایتعهدی را برای پسرش، محمدامین و بعد از او برای پسرش عبدالله مامون تعیین کرد و نامه را داخل خانه کعبه آویخت.
یحیی بن عبدالله محض بن حسن بن حسن بن علی بن ابی‌طالب، به منطقه «جبال» (سرزمین دیلم) رفت و به تدارک قیام در آن جا مشغول شد.


وقوع جنگ و شورش‌های پراکنده در سرزمین‌های روم و برخی مناطق سیستان و اندلس:
- عبدالرحمان بن عبدالملک بن صالح عباسی، به فرماندهی نیروهای رزم تابستانی وارد سرزمین‌های روم شد و به اقریطش (کرت) رسید. حمله او با سرمای شدیدی مصادف شد؛ سرمایی که بدن را منجمد می‌ساخت.
- هشام اول، فرزند عبدالرحمان الداخل، حاکم‌ اندلس به سرزمین‌های فرانسه حمله و شهر «الوا» را تصرف کرد و لشکری را نیز به فرماندهی عبدالله بن عثمان به «جلّیقة» (گالیسیا) و «اشتوریش» (استوریه) رهسپار کرد و «برمود بزرگ» پادشاه آن جا را شکست دادند. مسلمانان نیز ارتش او را تاراج کرده و تعداد بسیاری از لشکریان او را به قتل رساندند.
- شورش حصین ثعلبی خارجی در سیستان.
- شورش سعید بن حسین بن یحیی انصاری بر هشام بن عبدالرحمان به خونخواهی پدرش و نیز شورش مطروح بن سلیمان بن اعرابی و تسلّط او بر «سرقسطه» و «وشقه» و شکست این دو شورش.
- برانگیخته شدن تعصبات میان قیسیان و یمانیان در شام و برپایی جنگ‌هایی بین آنان، رئیس قیسیان در آن زمان ابوالهیذام مرّی بود. این آشوب‌ها و جنگ‌های ناشی از آن سال‌های متمادی ادامه یافت.


صالح بن طریف.
عطرّد.
لیث بن سعد.
مزنه مروانی.
مطروح بن سلیمان.

عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۴۰۲.





جعبه ابزار