• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 614 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۶۱۴ هجری قمری، چهاردهمین سال از قرن ۷ قمری و مصادف با سال ۵۹۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: درگیری بین حاکم خوارزمشاه علاءالدین محمد و خلیفه عباسی، کشته شدن حاکم دولت بنی مرین در جنگ با موحدون، چیرگی خوارزمشاه بر سرزمین های مجاور، وقوع جنگ بین موحدون با بنی مرین و اسپانیایی‌ها، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: ابن جبیر و ... .



- خوارزمشاه علاءالدین محمد به مذهب شیعه درآمد و آماده جنگ با عراق، خلع خلیفه ناصر لدین اللّه، ازمیان برداشتن خلافت عباسیان و تأسیس خلافتی شیعی و علوی شد و برای این هدف فتوایی از فقها به دست آورده بود. فرمان عزل خلیفه را صادر کرد و نام او را از سکه ها و خطبه ها برداشت و شخصی علوی از شهر ترمذ به نام علاءالملک برگزید و او را خلیفه مسلمانان نامید و بالای منابر، خطبه به نام او خواند و سکه به نام او زد.
- درگذشت ابومحمد عبدالحق بن محیو امیربنی مرین. وی در جنگ با موحدون کشته شد و پسرش ابوسعید عثمان به جای او نشست.
- سفر سوم ابن جبیر به مشرق. پس از درگذشت همسرش، غرناطه را ترک کرد و رهسپار مکه و مجاور شد؛ سپس به بیت المقدس رفت و به اسکندریه بازگشت و در آنجا اقامت گزید و به نقل حدیث پرداخت و دیگران از او استفاده می کردند تا در آنجا درگذشت.



- خوارزمشاه علاءالدین محمد بن تکش بر غزنه چیره شد و به حکومت غوریان پایان داد؛ سپس بر سرزمین جَبَل (ری)، توابع آن، زنجان، همدان، اصفهان، قم، کاشان، طبرستان، گرگان، خراسان و بعضی از بلاد فارس (شیراز) چیرگی یافت و آنها را پس از جنگ‌هایی که به پیروزی او منتهی شد، از دست امیرانشان بیرون آورد و در این مناطق خطبه به نام وی خوانده شد.
- پس از این فتوحات خوارزمشاه در فصل زمستان آهنگ بغداد کرد و چون به همدان رسید، طوفان های برف بر آنان وزید و بسیاری از سپاهیان و چهارپایان او هلاک شدند و باقیمانده سپاه دستخوش حملات ترک‌ها و کردها گشتند و خود با عده کمی که نجات یافته بودند، ناچار به بازگشت به سرزمین خود شدند. جنگ‌های پی درپی، قوای او را به پایان رساند و باعث شد مغولان به آسانی سرزمین او را پایمال کنند و از آن گذشته و به دیگر مناطق اسلامی بتازند.
- موحدون نیروهای خود را گرد آوردند و اعراب بنی ریاح به آنان پیوستند و در جنگی با بنی مرین روبه رو گشتند و بر آنان غلبه یافتند و انتقام شکست سال گذشته خود را از آنان گرفتند. در این جنگ ابومحمد عبدالحق بن محیو امیر بنی مرین و پسر بزرگش ادریس کشته شدند.
- شکست موحدون در جنگ قصر ابودانس و چیرگی اسپانیایی ها بر شماری از شهرها و قلعه‌ها.
- چیرگی سلطان التمش بر پنجاب علیا.


• ابن جبیر.
ابن حزمون.
عبدالحق مرینی.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۲۸۸.





جعبه ابزار