• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 584 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۵۸۴ هجری قمری، هشتاد و چهارمین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با سال ۵۶۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: پیمان صلح میان صلاح‌الدین ایوبی و حاکم انطاکی، پیوستن اعراب افریقیه به موحدون، آزادشدن گی‌دولوزینیان، سقوط شهرها و دژهایی به دست مسلمانان، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن حبیش و ... .



- بوهمند سوم، حاکم انطاکیه برای مدت هشت ماه از اکتبر تا ماه مه با صلاح‌الدین پیمان صلح می‌بندند که به موجب آن، اسیران مسلمان در بند بوهمند باید آزاد شوند.
- صلاح الدین، گی‌دولوزینیان را که در نبرد حطین به اسارت درآورده و به اقامت اجباری در نابلس وا داشته بود، آزاد می‌کند و نیز برادرش آموری لوزینیان را به همراه ده تن از بزرگان صلیبی که میان آنان مرشد سواران معبد (الداویه) بود و مارکیز گیوم سوم دو منفرا را به علت کهولت سنش آزاد می‌کند. صلاح‌الدین در قبال آزادی لوزینیان از او پیمان می‌گیرد که بر ضد وی دست به سلاح نبرد؛ ولی لوزینیان به این پیمان پایبند نمی‌شود و به هدف تهاجم بر عکا به آرایش نظامیان صلیبی می‌پردازد.
- اعراب افریقیه از قبایل بنی هلال بن عامر، جشم بن معاویه بن ابی‌بکر و بنی سلیم بن منصور گروهی هستند که در سال ۴۴۲ق به دستور مستنصر، خلیفه فاطمی، برای سرکوبی شورش زیریان روانه شده بودند؛ سپس به کمک علی بن غانیه در اشغال تونس، قسنطینه و بجایه بر ضد موحدون شتافتند. این اعراب پس از شکست ابن غانیه در سال ۵۸۰ق به اطاعت موحدون درآمدند. امیر موحدون، قبیله‌های بنی هلال و جشم را به مغرب میانی و مغرب دور تبعید می‌کند و بنی سلیم را در افریقیه، یعنی مغرب نزدیک (تونس) به حال خود وا می‌گذارد.


- صلاح‌الدین بر «صفد» و دژ «کوکب» تا جنوب غربی طبریه و دژ «بغراس» که در تصرف سواران معبد بود و بر قلعه «هونین» که تسخیرناپذیرترین قلعه‌ها بود، به همراه قلعه «تبنین» مسلط می‌شود.
- چیرگی صلاح‌الدین بر بانیاس، جبله، لاذقیه، دژهای صهیون و طرطوس و بر پل الحدید، الشغر، سرمین و بر همه قلعه ها و پاسگاه های ورودی شهر انطاکیه. از سرزمین بیت المقدس فقط صور و طرابلس در اختیار صلیبیان باقی می‌ماند.
- قطب الدین ایبک فرمانده کل سپاه، شهر دهلی را فتح می‌کند.


• ابن حبیش.
ابن ناقد.
ابن وهبان.
اسامه بن منقذ.
خازمی.
سلجوقه خاتون.
محمد بن عبدالرحمن مسعودی.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۲۳۶.





جعبه ابزار