سال 371 هجری قمری
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
در سال سیصد و هفتاد و یک هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: استیلای
فاطمیان بر
دمشق و به قدرت رسیدن
البتکین در آنجا، غلبه
آل بویه بر گرگان و
طبرستان،
جنگهای
ابن ابی عامر، درگذشت برخی از شخصیتهای مشهور مانند:
سعید خالدی و ... .
- گشایش بیمارستان عضدی پس از تکمیل بنای آن، و تجهیز آن به ادوات و تجهیزات و داروها. همین طور واگذاری امر درمان بیماران آن بیمارستان به عهده ۲۴ پزشک مصری.
- عزیز فاطمی کتابخانه سلطنتی را بنا می کند. این کتابخانه دویست هزار جلد کتاب داشت که دو هزار و چهارصد قرآن تزیین شده و نفیس جزء این کتابخانه بود. هم چنین در آن کتابخانه نسخهای از تاریخ طبری به خط مؤلف آن بود. در سال ۴۶۱ ق این کتابخانه غارت شد و کتاب های ارزشمند و قیمتی آن برای سوخت استفاده شد.
- سردار البتکین پس از رهانیدن دمشق از دست قسّام تراب به حکومت آن جا گماشته می شود.
- برای ابن ابی عامر خطبه خوانده شده، به نامش سکه میزنند و او با جلال و شکوه شاهان در مجامع حاضر میشود.
- محمد بن سیمجور از حکومت خراسان عزل می شود و حسام الدوله ابوالعباس تاش به عنوان کارگزار نوح بن منصور سامانی به حکومت آن جا گماشته میشود.
- چیرگی آل بویه برگرگان و طبرستان: عضدالدوله بر گرگان و طبرستان مستولی می شود و قابوس بن وشمگیر را طی جنگی که به شکست قابوس می انجامد، از آن دو ناحیه میراند.
- استیلای فاطمیان بر دمشق: البتکین پس از استیلای بر فلسطین و اردن، به سمت دمشق رفته، آن را از دست قسّام تراب آزاد می کند. البتکین قسام را دستگیر کرده، دست بسته به مصر می فرستد، ولی عزیز او را آزاد می کند.
- جنگ های ابن ابی عامر: ابن ابی عامر منصور، رقیبش غالب ناصری، امیر شهر سالم و مناطق مرزی شمالی را از صحنه دور میکند و طی نبردی مقابل دژ شنت بجنت، نزدیک انتیسه واقع در شمال وادی حجاره و غرب شهر سالم، وی را شکست میدهد. غالب در جنگ با منصور، از مسیحیان یاری گرفته بود. ابن ابی عامر پس از جنگ با غالب، برای جنگ با رامیروی سوم پادشاه لیون که غالب ناصری را علیه او یاری داده بود، به آن سامان روانه میشود. رامیرو برای رویارویی با ابن ابی عامر، از شاهان قشتاله و نافار کمک می خواهد. آنان به یاری وی شتافته، در جنوب غربی شنت منکش با لشکر ابن ابی عامر درگیر میشوند. این جنگ به پیروزی بزرگ ابن ابی عامر میانجامد و از همین زمان او را منصور خواندند.
• جمیله حمدانی
• سعید خالدی
• غالب ناصری
عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۳۱۱.