سال ۱۴۴ هجری قمری، چهل و چهارمین سال از قرن ۲ قمری و مصادف با سال ۱۴۰ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: شهادت «عبدالله محض» توسط منصور خلیفه عباسی، وقوع شورشهای پراکنده در سرزمینهای افریقا و اندلس، درگذشت برخی از شخصیتهای مشهور همچون ابن شبرمه و ... .
• حکومت رباح بن عثمان مرّی بر مدینه، پس از محمد بن خالد قسری. • حکومت یزیدبن حاتم مهلّبی بر مصر، پس از حمید بن قحطبه و برگرداندن حمید، به حکومت الجزیره. • صدور دستور دستگیری محمد بن عبدالله بن حسن مثنّی معروف به «محمد نفس زکیه» و برادرش، ابراهیم از سوی منصور و چون آن دو مخفی شدند، خلیفه دستور زندانی کردن پدر (عبدالله محض) و برادرانشان را داد و پس از شکنجه آنها، عبدالله را در زندان کشتند. • پس از کشته شدن ابوالخطاب معافری، عبدالرحمان بن رستم با یاران خود از قیروان به طرف مغرب میانه عقبنشینی کرده و حکومت رستمیان را تاسیس نمود. او شهر «تاهرت» که در نزدیکی شهر «تیاربت» کنونی قرار دارد، احداث کرد. • خلیفه منصور عباسی به سفر حج میرود.
وقوع شورشهای پراکنده در سرزمینهای افریقا و اندلس:
- محمد بن اشعث، حاکم افریقا به جنگ خوارج اباضی و رهبرشان، ابوالخطّاب معافری رهسپار شد. - ابن اشعث بر او پیروز گردید و لشکر او را منکوب کرد. ابوالخطّاب، در جنگی که در شرق شهر طرابلس میان آنان در گرفت، کشته شد و پس از او، ابوحاتم یعقوب بنحبیب کندی رهبری خوارج اباضی را در دست گرفت. - هشام بن عروه فهری در طلیطلة و عبدالغافر یمانی در اشبیلیه و حیوة بن ملامس حضرمی علیه عبدالرحمان الداخل شورش کردند. عبدالرحمان الداخل تمام این شورشها را که از سال ۱۴۴ ق تا سال ۱۴۶ ق ادامه داشت، سرکوب کرد و شورشیان را به قتل رساند.