• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سازمان‌های تخصصی وابسته به سازمان ملل متحد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سازمان ملل متحد، بر مبنای حل مناقشات مرزی منطقه‌ای و جهانی، بهینه‌سازی روابط بینالملل، احترام به حقوق انسانی، رفع تبعیض و ظلم قرار گرفته است. اما با توجه به منافع متفاوت دولت‌های مختلف عضو سازمان ملل، تصور سازمانی با قاطعیت و مطابق اصول مشخص و تعیین شده تا حد زیادی غیرواقعی است. سازمان ملل متحد دارای سازمان‌های تخصصی وابسته بوده که اعضاء این سازمان‌ها می‌توانند از بین کشورها عضو یا غیر عضو باشند.
مقرّ این سازمان‌ها خارج از ساختمان سازمان ملل است ولی از نظر امور مالی و بودجه‌ای تحت نظر شورای اقتصادی و اجتماعی و مجمع عمومی سازمان ملل قرار دارند. اهم این سازمان‌ها عبارتند از: سازمان بینالمللی کار، سازمان خواربار و کشاورزی، یونسکو، سازمان بینالمللی هواپیمایی کشوری، سازمان بهداشت جهانی، بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول، سازمان هواشناسی جهانی، سازمان بینالمللی دریانوردی و سازمان توسعه صنعتی ملل متحد.



سازمان بینالمللی کار [I. l. o]: هدف این سازمان، پیشبرد عدالت اجتماعی از طریق بهبود شرایط کار است. این سازمان بیش از ۱۷۰ عضو دارد و مقر آن در شهر ژنو (سوئیس) می‌باشد. در این سازمان علاوه بر نمایندگان کشورها، نمایندگان کارگران و کارفرمایان نیز شرکت و حق رای دارند.


سازمان خواربار و کشاورزی [F. A. O]: هدف این سازمان، پیشبرد و خدمت به گسترش اقتصاد جهانی از طریق بهبود و کفایت تولیدات و توزیع محصولات کشاورزی و بالابردن سطح تغذیه و بهبود کارآیی در تولید و توزیع، کلیه فرآورده‌های کشاورزی، جنگلی و ماهیگیری می‌باشد.


سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) [U. N. E. S. C. O]: هدف یونسکو ترویج و کمک به برقراری و حفظ صلح و امنیت جهانی از طریق رشد و تعالی فرهنگ و آموزش و پرورش در میان ملت‌هاست. مقر این سازمان با بیش از ۱۸۰ عضو در پاریس (فرانسه) است.


سازمان بینالمللی هواپیمائی کشوری [I. C. A. O]: هدف این سازمان توسعه اصول و فنون هوانوردی بینالمللی است و قوانین یکسانی را در مورد شرایط پرواز، کارکنان و... وضع نموده است. مقر این سازمان با بیش از ۱۸۵ عضو در شهر مونترال (کانادا) می‌باشد.


سازمان بهداشت جهانی [W. H. O]: هدف این سازمان، حصول عالی‌ترین سطح ممکن بهداشت برای همه مردم است. منظور از بهداشت، حالت رفاه کامل جسمانی، روانی و اجتماعی است. این سازمان با بیش از ۱۸۰ عضو در شهر ژنو (سوئیس) مستقر است.


بانک جهانی: هدف این بانک، کمک به توسعه اقتصادی، کشاورزی، صنعتی، فنی، آموزش و پرورش کشورهای عضو است. این بانک به‌وسیله اعطای وام به کشورهای عضو به این اهداف تحقق می‌بخشد این بانک بیش از ۱۸۰ کشور عضو دارد و در شهر واشنگتن (آمریکا) مستقر است.


صندوق بینالمللی پول [I. M. F]: هدف این صندوق، کمک به ثبات ارزی کشورهای عضو و راهنمایی اعضاء در مورد مسائل پولی و مالی است.


اتحادیه جهانی پست [U. P. U]: هدف این سازمان کمک به سازماندهی و بهبود بخشیدن به خدمات پستی در سطح بینالمللی است. این اتحادیه با بیش از ۱۹۰ عضو در شهر برن (سوئیس) مستقر است.


اتحادیه بینالمللی مخابرات دور [I. T. U]: که با هدف بهبود توسعه خدمات مخابرایت راه دور از قبیل، تلفن و تلگراف رادیو، تلویزیون و غیره با بیش از ۱۹۰ عضو در شهر ژنو (سوئیس) مستقر است.


سازمان هواشناسی جهانی [W. M. O]: هدف این سازمان بهبود سیستم هواشناسی و ایجاد موازین و ضوابط مشترک مربوط به گزارش‌های هواشناسی است. این سازمان نیز، با بیش از ۱۸۵ عضو در شهر ژنو (سوئیس) قرار دارد.


سازمان بینالمللی دریانوردی [I. M. O]: هدف سازمان دریائی: تسهیل همکاری و مبادله اطلاعات میان کشورهای عضو در زمینه موضوعات فنی مربوط به کشتیرانی و به‌ وجود آوردن عالی‌ترین معیارهای ایمنی دریائی است. این سازمان با بیش از ۱۵۰ عضو در شهر لندن (انگلیس) مستقر است.


صندوق بینالمللی برای توسعه کشاورزی [I. F. A. D]: مهم‌ترین کار این سازمان، اعطای وام به‌منظور رشد و توسعه امور کشاورزی در همه کشورهای جهان، به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه است. امروزه این صندوق با بیش از ۱۵۰ عضو در شهر رم (ایتالیا) مستقر است.


سازمان جهانی مالکیت معنوی [W. I. P. O]: هدف این سازمان گسترش حمایت از مالکیت معنوی در سراسر جهان، از طریق همکاری با کشورها در جهت تقویت انعقاد موافقتنامههای بینالمللی، پیرامون موضوعاتی مانند: علائم و طرح‌های صنعتی، طبقه‌بندی کالاها و خدمات و حمایت نام‌گزاران اولیه، حمایت از آثار ادبی و هنری، حمایت از اجرا کنندگان و تولیدکنندگان محصولات دیداری و شنیداری می‌باشد. این سازمان با بیش از ۱۸۰ عضو در شهر ژنو (سوئیس) مستقر است.


سازمان توسعه صنعتی ملل متحد [U. N. I. D. I]: هدف این سازمان عبارت است از تشویق، پیشبرد و تسریع فرآیند صنعتی‌شدن کشورهای در حال توسعه، از طریق همکاری‌ها و مساعدت‌های فنی‌، مشاوره‌ای، پشتیانی و تشویق به سرمایه‌گذاری در سطوح جهانی، منطقه‌ای و ملی. اعضا آن بالغ بر ۱۷۰ کشور می‌باشد و مقر آن در شهر وین (اتریش) است.
[۱] آقائی، داوود، سازمان‌های بینالمللی، تهران، نسل نیکان، ‌ ۱۳۸۲، چاپ اول، ص۱۸۰-۱۶۰.
[۲] ضیائی بیگدلی، محمدرضا، حقوق بینالملل عمومی، تهران، گنج دانش، ۱۳۸۲، چاپ هجدهم، ص۲۲۶-۲۲۰.
[۳] موسی‌زاده، رضا، سازمان‌های بینالمللی، تهران، میزان، ۱۳۸۲، چاپ سوم، ص۲۱۰-۱۹۸.



۱. آقائی، داوود، سازمان‌های بینالمللی، تهران، نسل نیکان، ‌ ۱۳۸۲، چاپ اول، ص۱۸۰-۱۶۰.
۲. ضیائی بیگدلی، محمدرضا، حقوق بینالملل عمومی، تهران، گنج دانش، ۱۳۸۲، چاپ هجدهم، ص۲۲۶-۲۲۰.
۳. موسی‌زاده، رضا، سازمان‌های بینالمللی، تهران، میزان، ۱۳۸۲، چاپ سوم، ص۲۱۰-۱۹۸.



سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «سازمان‌های تخصصی وابسته به سازمان ملل متحد»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۹/۱۱/۱۱.    






جعبه ابزار