• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

زُور (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





زُور:
(فَقَدْ جآؤُ ظُلْماً وَ زُوراً)
«زُور» (بر وزن کور) در اصل از «زَور» (بر وزن غَور) به معنای انحناء قسمت بالای سینه، گرفته شده، سپس به هر چیز که از حدّ وسط متمایل شود، اطلاق گردیده، و به معنای منحرف شدن نیز آمده است. و از آنجا که سخن دروغ و باطل انحراف از حق دارد، به آن «زور» می‌گویند، و نیز به همین دلیل این واژه به‌ «بت» نیز اطلاق می‌شود.



ترجمه و تفاسیر آیات مرتبط با زُور:

۱.۱ - آیه ۴ سوره فرقان

(وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا إِنْ هَذَا إِلَّا إِفْكٌ افْتَرَاهُ وَأَعَانَهُ عَلَيْهِ قَوْمٌ آخَرُونَ فَقَدْ جَاؤُوا ظُلْمًا وَزُورًا) کافران گفتند: «اين قرآن فقط دروغى است كه او به خدا افترا بسته، و گروهى ديگر او را بر اين كار يارى داده‌اند.» آنها با اين سخن، ظلم و دروغ بزرگى را مرتكب شدند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: در مجمع البيان گفته: كلمه جاء و كلمه اتى چه بسا مى‌شود كه معناى فعل- كرد را مى‌دهد، و به همين جهت مانند فعل متعدى استعمال‌ مى‌شوند، در نتيجه معناى آيه اين مى‌شود كه كفار ظلم كردند، و دروغ گفتند. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )

۱.۲ - آیه ۲ سوره مجادله

(الَّذِينَ يُظَاهِرُونَ مِنكُم مِّن نِّسَائِهِم مَّا هُنَّ أُمَّهَاتِهِمْ إِنْ أُمَّهَاتُهُمْ إِلَّا اللَّائِي وَلَدْنَهُمْ وَإِنَّهُمْ لَيَقُولُونَ مُنكَرًا مِّنَ الْقَوْلِ وَزُورًا وَإِنَّ اللَّهَ لَعَفُوٌّ غَفُورٌ) (كسانى كه از شما نسبت به زنانشان «ظهار» مى‌كنند و مى‌گويند: «تو نسبت به من به منزله مادرم هستى»، آنان هرگز مادرانشان نيستند؛ مادرانشان تنها كسانى‌اند كه آنها را به دنيا آورده‌اند. آنها سخنى ناپسند و باطل مى‌گويند؛ و به يقين خداوند بخشنده و آمرزنده است.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: چون سياق اين جمله: (وَ إِنَّهُمْ لَيَقُولُونَ مُنْكَراً مِنَ الْقَوْلِ وَ زُوراً) سياق تاكيد است، مى‌فرمايد: اينان كه زنان خود را ظهار مى‌كنند با گفتار خود (كه پشت تو مثل پشت مادرم است) هم سخن ناپسندى مى‌گويند و هم دروغى آشكار. اما سخنشان ناپسند است، براى اينكه شرع (كه ملاك هر پسند و ناپسندى است) آن را منکر مى‌داند، و بدين جهت تشريعش نكرد، و تشريع جاهلانه مردم جاهلیت را صحه نگذاشت. و اما دروغ است، براى اينكه با آنچه در خارج و واقع است مخالفت دارد، (زيرا در خارج، مادر مادر است و همسر همسر). پس آيه شريفه مى‌فهماند كه عمل ظهار افاده طلاق نمى‌كند، و اين با وجوب دادن کفاره منافات ندارد، زيرا ممكن است چنين زنى مانند قبل از ظهار، زن ظهار كننده و محرم او باشد، ولى نزديكى با وى قبل از دادن كفاره حرام باشد. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. فرقان/سوره۲۵، آیه۴.    
۲. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ج۱، ص۳۸۶-۳۸۷.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۳، ص۳۱۹.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۵، ص۳۱.    
۵. مجادله/سوره۵۸، آیه۲.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص۴۲۴.    
۷. فرقان/سوره۲۵، آیه۴.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۳۶۰.    
۹. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۵، ص۲۴۸-۲۴۹.    
۱۰. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۵، ص۱۸۰-۱۸۱.    
۱۱. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۷، ص۱۸۳-۱۸۴.    
۱۲. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۷، ص۲۵۳.    
۱۳. مجادله/سوره۵۸، آیه۲.    
۱۴. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۵۴۲.    
۱۵. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۹، ص۳۱۳.    
۱۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۹، ص۱۷۸.    
۱۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۴، ص۲۶۵.    
۱۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۹، ص۳۷۲.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «زُور»، ص۲۷۴.    






جعبه ابزار