• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رحمت (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





رحمت:(وَ رَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنينَ)
منظور از «رحمت»، همان نعمت‌هاى مادّى‌ و معنوى الهى است، كه شامل حال انسان‌هاى شايسته مى‌شود، در كتاب «مفردات» مى‌خوانيم كه «رحمت» هر گاه به خدا نسبت داده شود، به معناى نعمت بخشيدن او است، و هنگامى كه به انسان‌ها نسبت داده شود، به معناى رقّت قلب و عطوفت است. در مورد تفاوت «رحمت» و «مودّت»، به «مودّت» مراجعه فرماييد.



ترجمه و تفاسیر آیات مرتبط با رحمت:

۱.۱ - آیه۵۷ سوره یونس

(يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءتْكُم مَّوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَشِفَاء لِّمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ) (اى مردم! اندرزى از سوى پروردگارتان براى شما آمده است؛ و درمانى براى آنچه در سينه‌هاست؛ و هدايت و رحمتى است براى مؤمنان.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كلمه رحمت به معناى تاثر قلب است اما نه هر تاثرى بلكه تاثر خاصى كه از مشاهده ضرر و يا نقص در ديگران به آدمى دست مى‌دهد و آدمى را وا مى‌دارد كه در مقام جبران ضرر و اتمام نقص او برآيد، ولى وقتى اين كلمه به خداى تعالى كه اجل از داشتن قلب است نسبت داده شود، ديگر به معناى تاثر قلبى نيست، بلكه به معناى نتيجه آن تاثر است، نتيجه تاثر در ما آدميان اين بود كه در مقام جبران نقص طرف برآئيم، رحمت خداى تعالى نيز به همين معنا است. پس اينكه مى‌گوئيم خدا رحيم است، معنايش اين است كه نقص بنده را جبران نموده حاجتش را برآورده و بيماريش را شفا مى‌دهد، و در يك عبارت جامع: رحمت خدا منطبق است به اعطاى او و افاضه وجود بر خلقش. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)

۱.۲ - آیه ۲۱ سوره روم

(وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ) (و از نشانه‌هاى او اين‌كه همسرانى از جنس خودتان براى شما آفريد تا در كنار آنان آرامش يابيد، و در ميانتان محبت و رحمت قرار داد؛ به يقين در اين نشانه‌هايى است براى گروهى كه تفكّر مى‌كنند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: رحمت ، به معناى نوعى تاثير نفسانى است، كه از مشاهده محروميت محرومى كه كمالى را ندارد، و محتاج به رفع نقص است، در دل پديد مى‌آيد، و صاحبدل را وادار مى‌كند به اينكه در مقام برآيد و او را از محروميت نجات داده و نقصش را رفع كند. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. یونس/سوره۱۰، آیه۵۷.    
۲. روم/سوره۳۰، آیه۲۱.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۳۹۰.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۶، ص۴۱۴.    
۵. یونس/سوره۱۰، آیه۵۷.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۱۵.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۰، ص۱۱۷.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۰، ص۸۰.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۱، ص۳۱۵.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۵، ص۱۷۷.    
۱۱. روم/سوره۳۰، آیه۲۱.    
۱۲. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۴۰۶.    
۱۳. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۶، ص۲۵۰.    
۱۴. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۱۶۶.    
۱۵. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۹، ص۱۱۷.    
۱۶. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۸، ص۴۷۰.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «رحمت»، ص۲۴۹.    






جعبه ابزار