• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رجوع به روایات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مراجعه حائض به روایات خاص براى دستیابى به عدد ایام حیض خود را رجوع به روایات گویند.عنوان یاد شده در باب طهارت، در بحث حیض به کار رفته است



مراد از روایات احادیثی است که وظیفه زنى را که ایام حیضش از ده روز گذشته و عادت مستقرى ندارد، بیان مى‌کند. این دسته از روایات، عدد روزهایى را که زن باید آن را ایام حیض خود قرار دهد و در آن ایام به وظایف حائض عمل کند، به شرح زیر تعیین مى‌نماید.


خواه عدم استقرار به‌ جهت نخستین بار بودن خون دیدن وى باشد، که از او به مبتدئه تعبیر مى‌شود
یا به جهت متفاوت بودن عدد و زمان خون دیدن، که از او به مضطربه تعبیر مى‌گردد و یا به جهت فراموشى عادتش، که او را ناسیه گویند.




۳.۱ - مبتدئه،مضطربه

چنانچه دوران خون دیدنش از ده روز بگذرد، بنابر قول مشهور، خونِ داراى صفات حیض را- به شرط آنکه از سه روز کمتر و از ده روز بیشتر نباشد- حیض و خون واجد صفات استحاضه را استحاضه قرار مى‌دهد.
در صورت یکسان بودن خون و یا فقدان دو شرط یاد شده (کمتر از سه و بیشتر از ده روز نبودن)، مبتدئه و مضطربه در عدد ایام حیض، به عادت خویشاوندان و در صورت عدم امکان یا متفاوت بودن عادت آنان، بنابر قول مشهور به همسالان خود رجوع مى‌کنند و در صورت عدم امکان یا اختلاف آنان، وظیفه ایشان، رجوع به روایات تعیین کننده عدد ایام حیض است.

۳.۲ - ناسیه

ناسیه بدون نیاز به رجوع به عادت خویشان و همسالان، به روایات، رجوع مى‌کند.


روایات و به تبع آن، اقوال فقها در عدد ایام حیض مختلف است. تخییر بین حیض قرار دادن سه روز در ماه نخست و ده روز در ماه دوم و بین حیض قرار دادن ده روز در هر ماه؛ حیض حساب کردن هفت روز در هر ماه؛ تخییر بین حیض قرار دادن سه روز از ماهى و ده روز از ماهى دیگر و بین شش یا هفت روز در هر ماه؛ حیض قرار دادن ده روز از هر ماه؛ و حیض حساب کردن سه تا ده روز از جمله اقوال در مسئله است.



۱. جواهر الکلام ج۳، ص۳۰۸- ۳۰۹.    
۲. الحدائق الناضرة ج۳، ص۱۹۳- ۲۰۷.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت، ج۴، ص۷۴-۷۵.    



رده‌های این صفحه : حیض | دماء ثلاثه | فقه




جعبه ابزار