• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دیوان محاسبات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دیوان محاسبات از اصطلاحات علم حقوق بوده و به معنای مؤسسه‌ای دولتی است که در امور مالی و اداری مستقل بوده و دارای یک دادسرا است که یک دادستان به همراه تعداد کافی دادیار در آن فعالیت دارند، دیوان بعنوان بازوی نظارتی مجلس عمل می‌نماید. مطابق قانون برخی اهداف دیوان اعمال کنترل و نظارت مستمر مالی به منظور پاسداری از بیت‌المال، عدم تجاوز هرگونه هزینه از اعتبارات مصوب در بودجه کل کشور و مصرف هرگونه وجهی از بودجه کل کشور در محل مصرف قانونی تعیین شده است.
برخی از وظایف و اختیارات دیوان عبارتند از: رسیدگی به موجودی حساب اموال و دارائی‌های دستگاه‌ها، اقدام در حفظ حقوق بیت‌المال در حدود قوانین و مقررات مالی و تنظیم دادخواست علیه مسئول یا مسئولین خاطی از مقررات مالی و طرح در هیئت‌های مستشاری.



«دیوان محاسبات کشور مستقیما زیر نظر مجلس شورای اسلامی است سازمان و اداره امور آن در تهران و مراکز استانها به موجب قانون تعیین خواهد شد.»
[۱] قانون اساسی، مفاد اصل ۵۴.

این دیوان به کلیه حساب‌های وزارتخانه، مؤسسات، شرکتهای دولتی و سایر دستگاه‌هائی که به نحوی از انحاء از بودجه کل کشور استفاده می‌کنند به ترتیبی که قانون مقرر می‌دارد رسیدگی یا حسابرسی می‌نماید که هیچ هزینه‌ای از اعتبارات مصوب تجاوز نکرده و هر وجهی در محل خود به مصرف رسیده باشد. دیوان محاسبات حسابها و اسناد و مدارک مربوطه را برابر قانون جمع‌آوری و گزارش تفریغ بودجه هر سال را به انضمام نظارت خود به مجلس شورای اسلامی تسلیم می‌نماید.
[۲] قانون اساسی، استنباط از اصل ۵۵.



مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و مقررات جاری مربوط، اهداف دیوان محاسبات کشور عبارتند از:
الف- اعمال کنترل و نظارت مستمر مالی به منظور پاسداری از بیت‌المال.
ب - عدم تجاوز هرگونه هزینه از اعتبارات مصوب در بودجه کل کشور.
ج- مصرف هرگونه وجهی از بودجه کل کشور در محل مصرف قانونی تعیین شده.
د- کنترل عملیات و فعالیت‌های مالی کلیه وزارتخانه‌ها، مؤسسات شرکت‌های دولتی و سایر دستگاه‌هایی که به نحوی از انحاء از بودجه کل کشور استفاده می‌کنند.


طبق ماده ۲ از فصل دوم قانون دیوان محاسبات کشور وظائف دیوان عبارتند از:
الف- حسابرسی کلیه حسابهای درآمد و هزینه و سایر دریافت‌ها و پرداخت‌ها و نیز صورت‌های مالی دستگاه‌ها از نظر مطابقت با قوانین و مقررات مالی و سایر قوانین مربوط.
ب - بررسی وقوع عملیات مالی در دستگاه‌ها به منظور اطمینان از حصول و ارسال صحیح و بموقع درآمد و یا انجام هزینه و سایر دریافتها و پرداختها
ج- رسیدگی به موجودی حساب اموال و دارائی‌های دستگاه‌ها.
د- اقدام در حفظ حقوق بیت‌المال در حدود قوانین و مقررات مالی
ح- تنظیم دادخواست علیه مسئول یا مسئولین خاطی از مقررات مالی و طرح در هیئت‌های مستشاری.
و- رسیدگی و انشاء رای نسبت به:
۱- عدم ارائه صورت‌های مالی – حساب درآمد و هزینه- دفاتر قانونی و صورتحساب کسری و یا اسناد و مدارک در موعد مقرر به دیوان محاسبات کشور.
۲- تهیه زائد بر اعتبار و یا عدم رعایت قوانین و مقررات مالی.
۳- عدم واریز بموقع درآمد و سایر منابع تامین اعتبار منظور در بودجه عمومی به حساب مربوط و همچنین عدم واریز وجوهی که به عنوان سپرده یا وجه‌الضمان و یا وثیقه و یا نظائر آنها دریافت می‌گردد.
۴- عدم پرداخت به موقع تعهدات دولت که موجب ضرر و زیان به بیت‌المال می‌گردد.
۵- سوء استفاده و غفلت و تسامح در حفظ اموال و اسناد و وجوه دولتی و یا هر خرج یا تصمیم نادرست که باعث اتلاف یا تضییع بیت‌المال شود.
۶- گزارش‌های حسابرسی و گواهی حساب‌های صادره توسط دیوان محاسبات کشور.
۷- پرداخت و دریافت‌هائی که خلاف قوانین موجود به دستور کتبی مقامات مسئول صورت گیرد.
۸- ارسال پرونده‌های مربوط به وقوع جرم به مراجع قضائی جهت تعقیب متهمین.
ز- صدور رای در خصوص تفریغ بودجه و گزارش نهائی‌ آن.
ح- تحقیق و تفحص در کلیه امور مالی کشور.


سایت دیوان محاسبات کشور، برگرفته از مقاله «آشنایی با دیوان»، تاریخ بازیابی ۹۹/۷/۹.    
سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «دیوان محاسبات»، تاریخ بازیابی ۹۹/۷/۹.    






جعبه ابزار