• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعای ختم قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



با ختم قرآن دریچه‌هایی از توفیقات الهی به سوی انسان باز می‌شود که باید از این موقعیت استفاده کرد و با دعا به درگاه خداوند خواستار تداوم این توفیقات شد.



ختم قرآن یکی از سنتهای رایج در میان مسلمانان است و پیشوایان دینی در مورد آن سفارش زیادی کرده‌اند که در ادب پانزدهم همین کتاب در این زمینه سخن به میان آمد.
ختم قرآن توفیقی است که از ناحیه پروردگار نصیب انسانهای وارسته می‌گردد. از اینرو ختم کنندة قرآن باید قدر این نعمت بزرگ را بداند. با ختم قرآن دریچه‌هایی از توفیقات الهی به سوی انسان باز می‌شود که باید از این موقعیت استفاده کرد و با دعا به درگاه خداوند خواستار تداوم این توفیقات شد. در واقع باید با دعا از خرمن معارف قرآن خوشه چینی کرد و خواستار موفقیت بیشتری در کسب معارف قرآن شد.


هنگام ختم قرآن هر دعایی را می‌توان خواند. اما بهتر است که چگونه دعا کردن و از خدا طلب کردن را هم از پیشوایان دینی بیاموزیم. در این زمینه سه دعا از میان دعاهای ختم قرآن برای بهره گیری دوستداران قرآن تقدیم می‌شود.

۲.۱ - دعای اول

« عاصم » یکی از قراء سبعه از «زربن حبیش» نقل می‌کند که قرآن کریم را در مسجد کوفه از اول تا آخر آن بر امیرمؤمنان علی بن ابی طالب (علیه‌السّلام) قرائت می‌کرد. حضرت پس از تمام شدن آن به من فرمود:
‌«ای زر! هنگامی که قرآن را ختم کردی این دعا را بخوان: زیرا حبیب من رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) دستور داد هنگام ختم قرآن، خدا را این گونه ندا کنم:
«اللهم انی اسئلک اخبات المخبتین، و اخلاص الموقنین، و مرافقة الابرار، و استحقاق حقائق الایمان، و الغنیمة من کل بر، و السلامة من کل اثم، و وجوب رحمتک، و عزائم مغفرتک، و الفوز بالجنة و النجاة من النار».
پروردگارا! از تو فروتنی خاشعین و اخلاص اهل یقین را می‌خواهم. دوستی و رفاقت خوبان، و رسیدن به حقایق ایمان را می‌طلبم. غنیمت بردن از هر کار نیکی و پیراستگی از هر گناه را، فرود آمدن رحمتت را، و آمرزش گناهان و دستیابی به بهشت و نجات از آتش جهنم را از تو درخواست دارم.»

۲.۲ - دعای دوم

مرحوم علامه مجلسی در کتاب بحار الانوار نقل می‌کند که امام علی (علیه‌السّلام) هنگام ختم قرآن این دعا را نیز می‌خوانده‌اند:
«اللهم اشرح بالقرآن صدری، و استعمل بالقرآن بدنی، و نور بالقرآن بصری، و اطلق بالقرآن لسانی، و اعنی علیه ما ابقیتنی، فانه لا حول و لا قوة الا بک».
بار خدایا! سینه‌ام را با قرآن گشاده گردان، جسمم را با قرآن به خدمت بگیر، چشمم را با قرآن نورانی نما، زبانم را با قرآن گویا کن، و تا زنده‌ام مرا در راه قرآن یاری کن، که هیچ نیرو و قدرتی جز به تو نیست.»

۲.۳ - دعای سوم

یکی از دعاهای جامع و کامل ختم قرآن، دعایی است که از سید الساجدین امام زین العابدین (علیه‌السّلام) رسیده است. به علت طولانی بودن دعا از نقل آن خودداری شد، کسانی که مایل هستند می‌توانند به صحیفه سجادیه ، دعای چهل و دوم مراجعه نمایند.


۱. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج۸۹، ص۲۰۶- ۲۰۷.    
۲. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج۸۹، ص۲۰۹.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «دعا هنگام ختم قرآن».    







جعبه ابزار