• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دراسة حول القرآن الکریم (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب دراسة حول القرآن الکریم تالیف محمد حسین جلالی، نویسنده کتاب از فضلاء و دانشمندان عصر حاضر و شیعی مذهب می‌باشد که سعی نموده است مطالب کتاب را بر اساس مکتب اهل بیت - علیه‌السّلام- تبیین نماید.



نام مباحث کتاب عمدتا حول دو موضوع بحث می‌نماید بخشی از آن مربوط است به متن قرآن ( نص ) که در آن مباحثی همچون: نزول قرآن ، سور قرآن ، جمع قرآن ، عدد آیات و... مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. بخش آخر کتاب مربوط است به قرائت قرآن که در آن مباحثی همچون: قرائتهای هفت گانه و قاریان، تواتر قراءآت ، و قرائت اهل بیت علیهم‌السّلام و... وجود دارد- البته در لابلای این موضوعات بعضی از مباحث دیگر همچون تحریف ، اعجاز قرآن و... بحث شده است. مؤلف محترم تلاش نموده است که با ارائه جدولهای مختلف در زمینه قرائت و قاریان موارد اختلافی را بیان نماید. تا خواننده با مقایسه جدولها بتواند موارد اختلافی را تشخیص دهد. از طرف دیگر مطالب کتاب به گونه‌ای آورده شده که یک نوع خستگی را در خواننده ایجاد می‌نماید به عبارت دیگر کتاب دارای فصل بندی منظم و مرتب نیست و بعضی از مطالب از بعضی دیگر تفکیک نشده‌اند


کتاب شامل یک مقدمه و دو بخش می‌باشد مقدمه پیرامون موضوعات ذیل است: تعریف علوم قرآن ، قرآن از نظر معنای لغوی، قرآن کتاب هدایت، وحی در قرآن. بخش اول: این بخش درباره احوال قرآن است از نظر نص (متن) - که در آن مطالب زیادی بحث شده که به بعضی از آنها اشاره می‌شود: نزول قرآن ، اولین و آخرین آیه‌ای که نازل شده، سوره‌های قرآن، عدد آیات، جمع قرآن ، مصاحف صحابه ، جمع قرآن توسط خلیفه دوم و سوم، معنای لغوی و اصطلاحی تحریف .
[۱] دراسة حول القرآن الکریم تالیف محمد حسین جلالی ، ص۲۱.

بخش دوم: مطالب این بخش مربوط است به قرائت قرآن - بعضی از مباحث آن به قرار ذیل است: تحدید قراءآت، قرائت‌های هفت گانه، - قاریان مشهور، تواتر قراءآت ، - قرائت اهل بیت علیه‌السّلام .
[۲] دراسة حول القرآن الکریم تالیف محمد حسین جلالی ، ص۲۵۲.



از آنجا که مطالب کتاب پیرامون دو موضوع (متن و قرائت قرآن) بیشتر نمی‌باشد لذا ویژگی‌های کتاب هم محدود به همین دو موضوع است که به آنها اشاره می‌شود:
۱- در بحث اختلاف مصاحف- جداولی را ارائه می‌نمایند که در آن‌ها موارد اختلاف مصاحف (ابی - ابن عباس - ابن مسعود) با مصحف امام (عثمان) بررسی شده است ۲- در بحث جمع قرآن ، پس از ذکر موارد جمع در سه مرحله، نتیجه گیری می‌کنند که جمع عثمان، جز نوشتن نسخه جدیدی از قرآن، چیز دیگری نبوده است ۳- در بحث تحریف- هنگام بررسی نظریه محدث نوری - جدولی ارائه می‌دهند- به ترتیب سوره‌های قرآنی- که در آن روایاتی را که محدث نوری از آنها تحریف قرآن را استفاده نموده ذکر می‌نماید- این جدول ۳۶ صفحه می‌باشد ۴- در بحث قرائت و قاریان- پس از معرفی زندگی نامه هر کدام از قاریان هفت گانه، اوضاع سیاسی اجتماعی دوران آنها را نیز شرح می‌دهند


این کتاب یک جلد است و به زبان عربی و دارای ۴۰۰ صفحه می‌باشد- مشخصات آن به شرح ذیل است: ۱- کاغذ: اعلا ۲- نوع چاپ: کامپیوتری ۳- جلد: گالینگور ۴- نوبت چاپ: اول ۵- تاریخ انتشار: ۱۴۲۲ هجری قمری ۶- ناشر: مؤسسة الاعلمی للمطبوعات، بیروت ۷- دارای فهرست اصطلاحات، منابع، موضوعات. ۸- دارای جداول مختلف پیرامون قرائت و قاریان ۹- تصاویری از نسخه‌های قرآن منسوب به خط حضرت علی علیه‌السّلام . ۱۰- نام کتاب: دراسة حول القرآن الکریم. ۱۱- مؤلف: محمد حسین جلالی.


۱. دراسة حول القرآن الکریم تالیف محمد حسین جلالی ، ص۲۱.
۲. دراسة حول القرآن الکریم تالیف محمد حسین جلالی ، ص۲۵۲.



نرم افزار مشکاة الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب علوم قرآن




جعبه ابزار