• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خون دماغ

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





خون‌ دماغ خون ریزی بینی است. از آن به مناسبت در باب طهارت و صلات سخن گفته‌ اند.



خون ریزی از رگهای مخاط بینی بر اثر عواملی از قبیل فشار خون یا دست کاری محل را خون دماغ گویند.


وضو گرفتن پس از خون دماغ شدن مستحب است.
کسی که در اثنای نماز دچار خون دماغ شده، در صورت امکان و عدم استلزام عمل باطل کننده نماز، همچون روی گردانی از قبله و سخن گفتن، واجب است تطهیر کند و نماز خود را ادامه دهد؛ هرچند تطهیر مستلزم فعل کثیر (کارهای بسیار) باشد و در صورت عدم امکان، باید برای تطهیر، نماز را قطع کند و پس از تطهیر، آن را دوباره بخواند.
امام جماعتی که در اثنای نماز دچار خون دماغ شده، در صورت عدم امکان اتمام نماز با مأمومین، فردی از مأمومین را به جای خود می‌گمارد تا نماز را به جماعت تمام کند.
خون دماغ شدن از نواقض و موجبات وضو نیست، به بیان دیگر بعد از وضو گرفتن، اگر از بینی] یا دهان، خون‌ بیاید وضو «باطل نمی‌شود.» و چنانچه بر اثر خون‌ دماغ‌ شدن، خون وارد حلق شخص روزه‌دار شود و سپس همراه با اخلاط سینه بیرون آورده شود «اگر عمدی نباشد مبطل روزه نیست.»
در تحریرالوسیله آمده است: «فی الروثة نصف الدیة اذا قطعت، فهل هی طرف الانف‌، او الحاجز بین المنخرین، او مجمع المارن؟ احتمالات. ویحتمل ان ترجع الاحتمالات الی امر واحد، و هو طرف الانف الذی یقطر منه الدم‌، و هو مجمع المارن، و هو محلّ الحاجز، فاذا قطع الحاجز من حیث یری من الاعلی الی الاسفل قطع طرف الانف، و هو مجمع المارن؛ و ان لا یخلو من تامّل یعنی: در «روثه» اگر قطع شود نصف دیه است. پس این روثه آیا پایانه بینی‌ است یا حاجز بین دو سوراخ است یا مجمع مارن می‌باشد؟ چند احتمال دارد. و احتمال دارد که این احتمال‌ها به یک چیز برگردد و آن پایانه بینی است که از آن خون‌ می‌چکد و آن مجمع مارن است و این مجمع محل حاجز می‌باشد پس اگر حاجز قطع شود از جایی که از بالابه‌پایین دیده می‌شود، پایانه بینی را قطع نموده است و آن مجمع مارن است؛ اگرچه خالی از تامل نیست.

۱. جواهر الکلام ج۱، ص۲۴.    
۲. جواهر الکلام ج۶، ص۲۲۷-۲۲۸.    
۳. مستند الشیعة ج۷، ص۴۸.    
۴. جواهر الکلام ج۱۳، ص۳۶۸-۳۶۹.    
۵. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۲، استفتائات امام خمینی، ج۱، ص۱۵۳، سؤال ۳۲۸.    
۶. موسوعة الامام الخمینی ج۳۴، استفتائات امام خمینی، ج‌۳، ص۳۹۶، سؤال ۳۴۰۵.    
۷. موسوعة الامام الخمینی، ج۲، ص۶۲۴.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت، ج۳، ص۵۳۷.    
ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)    ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    






جعبه ابزار