• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خبر حاکمیت مؤمنان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اخبار غیبی خدا ، گزارشهایی است که خداوند از حوادث گذشته و یا آینده داده و این گزارشها از نظرها پنهان بوده است که یکی از این اخبار خبر خلافت مومنان بوده است.



خبر غیبی خداوند، از خلافت و حاکمیت مؤمنان در آینده در قرآن بیان شده است، در آنجا که می‌فرماید:
«وعد الله الذین ءامنوا منکم وعملوا الصــلحـت لیستخلفنهم فی الارض کما استخلف الذین من قبلهم ولیمکنن لهم دینهم الذی ارتضی لهم ولیبدلنهم من بعد خوفهم امنـا یعبدوننی لا یشرکون بی شیــا...؛ خدا به كسانى از شما كه ایمان آورده و كارهاى شايسته كرده‌اند، وعده داده است كه حتماً آنان را در اين سرزمين جانشين (خود) قرار دهد؛ همان گونه كه كسانى را كه پيش از آنان بودند جانشين (خود) قرار داد، و آن دينى را كه برايشان پسنديده است به سودشان مستقر كند، و بيمشان را به ايمنى مبدل گرداند، (تا) مرا عبادت كنند و چيزى را با من شریک نگردانند، و هر كس پس از آن به کفر گرايد؛ آنانند كه نافرمانند».

۱.۱ - شاءن نزول

بسیارى از مفسران از جمله (سیوطی) در (اسباب النزول) و (طبرسی) در (مجمع البیان) و سید قطب در (فى ظلال) و (قرطبی) در تفسیر خود (با تفاوت مختصرى) در شاءن نزول این آیه چنین نقل کرده اند: (هنگامى که پیامبر (صلی‌اللّه‌علیه‌و‌آله‌و‌سلّم) و مسلمانان به مدینه هجرت کردند و انصار با آغوش باز آنها را پذیرا گشتند، تمامى عرب بر ضد آنها قیام کردند و آنچنان بود که آنها ناچار بودند اسلحه را از خود دور نکنند، شب را با سلاح بخوابند و صبح با سلاح بر خیزند (و حالت آماده باش دائم داشته باشند) ادامه این حالت بر مسلمانان سخت آمد، بعضى این مطلب را آشکارا گفتند که تا کى این حال ادامه خواهد یافت؟ آیا زمانى فرا خواهد رسید که ما با خیال آسوده، شب استراحت کنیم و اطمینان و آرامش بر ما حکم فرما گردد، و جز از خدا از هیچکس نترسیم؟ آیه فوق نازل شد و به آنها بشارت داد که آرى چنین زمانى فرا خواهد رسید).

۱.۲ - وعده جمیل الهى

این آیه وعده جمیل و زیبایى است براى مؤمنین که عمل صالح هم دارند، به آنان وعده مى دهد که به زودى جامعه صالحى مخصوص ‌ به خودشان برایشان درست مى کند و زمین را در اختیارشان مى گذارد و دینشان را در زمین متمکن مى سازد، و امنیت را جایگزین ترسى که داشتند مى کند، امنیتى که دیگر از منافقین و کید آنان، و از کفار و جلوگیریهایشان بیمى نداشته باشند، خداى را آزادانه عبادت کنند، و چیزى را شریک او قرار ندهند.


۱. نور/سوره۲۴، آیه۵۵.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۴، ص۵۲۶.    
۳. طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۵، ص۲۰۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «خبر حاکمیت مؤمنان»    



جعبه ابزار