انحصار قرائاتقرآنی نتیجه و معلول اقدامی آینده نگرانه بود که در سالهای ۲۵ -۳۰ ق یعنی در نخستین دهههای پس از رحلت پیامبر بزرگ صلیاللهعلیهوآلهوسلّم صورت پذیرفت و همه صحابه و معلمان بزرگ قرآن آن را تایید کردند.
در آغاز قرن سوم هجری انحصار قرائاتقرآنیظهور و بروز بیشتری یافت و به گواهی منابع کهن، روند تاریخی انحصار قرائتهایقرآنی تا آن جا شتاب گرفت که در هر منطقه، تنها یک قرائتشهرت یافت؛ چنان که در مدینه فقط قرائت نافع، در مکهقرائت ابن کثیر، در بصرهقرائت ابوعمرو و قرائت شاگردش یعقوب حضرمی، در شامقرائت ابن عامر، و در کوفهقرائت عاصم و نیز قرائت حمزه (جمعا هفت قرائت) رواج داشت و بیشتر قاریان در غالب حوزههایقرائت و محافل قرآن بر قرائت این قاریان بزرگ اتفاق نظر و عمل داشتند. بنابراین، انحصار قرائتهایقرآنی در هفت قرائت و چهارده روایت که در آغاز قرن چهارم به صورت مشخص تری مطرح شد و کم و بیش نزد مردم مقبولیت یافت و در نیمه اول قرن پنجم قطعی و فراگیر شد در حقیقت، دنباله و پیامد یک جریان مستمر پیشین بوده است.
نظر دیگر آن است که انحصار قرائتهایقرآنی به هفت قرائت و چهارده روایت را ناشی از طرح تسبیع سبعه و تحت تاثیر رواج تالیف کارساز ابن مجاهد یعنی «السبعه» دانستهاند. البته بر این قول شایع اشکال و تامل بسیار وارد است و جای تحقیق دارد.