• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حراء (مفردات‌نهج‌البلاغه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




حِرآء (به کسر حاء) یا جَبَلُ النُّور از واژگان نهج البلاغه به معنای کوه معروف مکه مکرّمه است. نخستین بار آیات وحی در این مکان نازل گردید و غار حرا، محل عبادت رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) در همین کوه است که حضرت علی (علیه‌السلام) درباره‌ی نسبت و موقعیت خود با رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) از این واژه استفاده نموده است.



حِرآء به معنای کوه معروف مکه مکرّمه آمده است. نخستین بار آیات وحی در این مکان نازل گردید و غار حرا، محل عبادت رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) در همین کوه است.


• امام (صلوات‌الله‌علیه) در خصوص نسبت و موقعیت خودش با رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) فرموده است: «وَلَقَدْ کَانَ یُجَاوِرُ فِی کُلِّ سَنَة بِحِرَاءَ، فَاَرَاهُ وَلاَ یَرَاهُ غَیْرِی، وَلَمْ یَجْمَعْ بَیْتٌ وَاحِدٌ یَوْمَئِذ فِی الاسْلاَمِ غَیْرَ رَسُولِ اللهِ (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) وَخَدِیجَةَ وَاَنَا ثَالِثُهُمَا اَرَی نُورَ الْوَحْیِ وَالرِّسَالَةِ، وَاَشُمُّ رِیحَ النُّبُوَّةِ»؛ (من از اوّل در تبع آن حضرت بودم مانند بچّه شتر که در پی مادرش باشد، او هر روز فصلی از اخلاق خویش را بمن انتقال می‌داد و امر می‌کرد که از وی تاسّی کنیم هر سال در کوه حراء (برای عبادت) مجاور می‌شد، من او را می‌دیدم، دیگری نمی‌دید آنروز فقط یک خانه در اسلام بود و در آن فقط رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) و خدیجه بود، سومّی من بودم، نور وحی و رسالت را می‌دیدم و بوی نبوّت را استشمام می‌کردم.)


این واژه یک بار در «نهج البلاغه» آمده است.


۱. قرشی بنابی، علی‌اکبر، مفردات نهج البلاغه،ج۱، ص۲۶۸.    
۲. طریحی، فخر‌الدین، مجمع البحرین ت-الحسینی، ج۱، ص۹۹.    
۳. السید الشریف الرضی، نهج البلاغة ت الحسون، ص۴۷۴، خطبه ۱۹۲.    
۴. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۳۰۰، خطبه ۱۹۲.    
۵. عبده، محمد، نهج البلاغة - ط مطبعة الإستقامة، ص۱۸۲، خطبه ۱۸۷.    
۶. ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغة، ج۱۳، ص۱۹۷.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، مفردات نهج البلاغه، برگرفته از مقاله «حرآء»، ص۲۶۸.    






جعبه ابزار