• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حج افراد (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حج افراد (جدا بجا آوردن حج از عمره) امری واجب، برای اهل مکه و حاضران در آن می باشد.



حج افراد (جدا بجا آوردن حج از عمره ) امری واجب، برای اهل مکه و حاضران در آن می باشد: «واتموا الحج والعمرة لله... فمن تمتع بالعمرة الی الحج فما استیسر من الهدی... ذلک لمن لم یکن اهله حاضری المسجد الحرام...» و حج و عمره را برای خدا به اتمام برسانید!...هر کس با ختم عمره، حج را آغاز کند، آنچه از قربانی برای او میسر است (ذبح کند)! ... .(در روایتی از امام رضا علیه‌السّلام در تفسیر آیه نقل شده است: حج افراد، جایز نیست، مگر برای اهل مکه و حاضران در آن.(گفتنی است در کتب فقهی، مطرح شده است که وظیفه افراد معذور و مریض هم حج افراد است. )


تمام هر چیز عبارت است از آن جزئی که وقتی با سایر اجزا ضمیمه می‌شود آن چیز همان چیز می‌شود، و آثاری که دارد و یا آن آثار را از آن چیز انتظار داریم نیز مترتب می‌گردد، و تمام کردن آن چیز این است که، بعد از آنکه همه اجزای آن را جمع کردیم آن جزء آخری را هم بیاوریم تا آثار برآن چیز مترتب شود، این معنای کلمه تمام و اتمام است. و اما کمال هر چیزی آن حال و یا وصفی و یا امری است که وقتی موجودی آن را داشته باشد، دارای اثری علاوه می‌شود غیر آن اثری که بعد از تمامیت دارا باشد، مثلا منضم شدن اجزای بدن انسانی به یکدیگر عبارت است از تمامیت انسان، و اما عالم و یا شجاع و یا عفیف بودنش عبارت است از کمال انسان، از انسان تمام عیار و بی کمال آثاری بروز می‌کند، و از انسانی تمام و کامل آثاری دیگر ظهور می‌نماید.
و چه بسا می‌شود که کلمه تمام در جای وصف کمال است عمال می‌شود، و آن را استعاره از این می‌گیرند، به این ادعا که آن وصف زاید از بس مورد اعتنا و اهمیت است جزء ذات به حساب می‌آید و مثلا می‌خواهند بگویند انسانی که عالم نیست اصلا انسان تمام نیست تا به این تعبیر اهمیت علم را برسانند و مراد از اتمام حج و عمره همان معنای اول یعنی معنای حقیقی کلمه است، نه استعاره آن.


و اما اینکه کلمه حج به چه معنا است؟ معنای آن عبارت است از اعمالی که در بین مسلمین معروف است، و ابراهیم خلیل علیه‌السّلام آن را تشریع کرده، و بعد از آن جناب همچنان در میان اعراب معمول بوده و خدای سبحان آن را برای امت اسلام نیز امضا کرده، در نتیجه شریعتی شده که تا روز قیامت باقی خواهد بود.
ابتدا، این عمل، احرام ، و سپس وقوف در عرفات، و بعد از آن وقوف در مشعر الحرام است. و یکی دیگر از احکام آن قربانی کردن در منا ، و سنگ انداختن به ستون‌های سنگی سه گانه است، و آنگاه طواف در خانه خدا، و نماز طواف ، و سعی بین صفا و مروه است البته واجبات دیگری نیز دارد.


و این عمل سه قسم است : ۱ - حج افراد ۲ - حج قران ۳ - حج تمتع که در سال آخر عمر رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم تشریع شد. و اما عمل عمره عملی دیگر است، و آن عبارت است از رفتن به زیارت خانه کعبه، از مسیر یکی از میقاتها، و طواف و نماز آن، و سعی بین صفا و مروه، و تقصیر، و این حج و عمره دو عبادتتند که جز با قصد قربت تمام نمی‌شوند، به دلیل اینکه فرموده : «و اتموا الحج و العمره لله...»: حج و عمره را برای خدا تمام کنید... .



۱. عیون اخبارالرضا، شیخ صدوق، ج۱، ص۱۳۱.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۱۹۶.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ۲ج، ص۱۱۰.    
۴. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۲، ص۴۲.    
۵. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۲، ص۴۸.    
۶. تفسیر صافی، فیض کاشانی، ج۱، ص۲۳۱.    
۷. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۲، ص۳۷.    
۸. نور الثقلین، شیخ حویزی، ج۱، ص۱۸۱.    
۹. الدر المنثور، سیوطی، ج۱، ص۵۰۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حج افراد».    




جعبه ابزار