• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جوانی هم‌بندان یوسف (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



به همراه یوسف (علیه‌السلام) دو جوان دیگر وارد زندان مصر شدند.



دو جوان كه گفته مى‌شود یكى از آن دو مامور آبدار خانه شاه و دیگرى سرپرست غذا بود، و به علت اتهام به تصمیم بر مسموم نمودن شاه به همراه یوسف به زندان افتادند.

۱.۱ - زندانی شدن دو جوان

به زندان افتادن دو تن از جوانان مصر و همبند شدن آنان با یوسف (علیه‌السلام):
•«ودخل معه السجن فتیان قال احدهما انی ارنی اعصر خمرا وقال الاخر انی ارنی احمل فوق راسی خبزا تاکل الطیر منه نبئنا بتاویله انا نرک من المحسنین. و همراه یوسف دو غلام (از غلامان شاه) وارد زندان شدند، یكى از آن دو گفت: من (در خواب) خودم را مى‌دیدم كه انگور (براى ساختن شراب ) مى‌فشارم؛ و دیگرى گفت: من خودم را مى‌دیدم كه نانی بر بالاى سر خود حمل مى‌كنم كه پرندگان از آن مى‌خورند. ما را از تعبیر این (خواب‌ها) خبر ده، كه همانا ما تو را از نیكوكاران مى‌بینیم.»
از جمله كسانى كه با یوسف وارد زندان شدند، دو جوان بودند (وَ دَخَلَ مَعَهُ السِّجْنَ فَتَیانِ‌) و از آنجا كه وقتى انسان نتواند از طریق عادى و معمولى دسترسى به اخبار پیدا كند احساسات دیگر او به كار مى‌افتد، تا مسیر حوادث را جستجو و پیش بینى كند، و خواب و رؤیا هم براى او مطلبى مى‌شود. از همین رو یك روز این دو جوان كه گفته مى‌شود یكى از آن دو مامور آبدار خانه شاه و دیگرى سر پرست غذا و آشپزخانه بود، و به علت سعایت دشمنان و اتهام به تصمیم بر مسموم نمودن شاه به زندان افتاده بودند، نزد یوسف آمدند و هر كدام خوابى را كه شب گذشته دیده بود و برایش عجیب و جالب مى٬‌نمود باز گو كرد.

۱.۲ - دعوت جوانان همبند به توحید

دعوت جوانان همبند به توحید، با برانگیختن عقل و اندیشه آنان، از سوی یوسف علیه السلام:
•«یـصـحبی السجن ءارباب متفرقون خیر‌ام الله الوحد القهاراى دو یار زندانى من، آیا خدایان متعدد و پراكنده بهترند (مانند بت‌ها ، ستارگان و غیره) یا خداى یكتاى غالب و چیره (بر جهان هستى)؟»
هنگامى كه یوسف، دل‌هاى آن دو زندانى را آماده پذیرش حقیقت توحید كرد رو به سوى آنها نمود و چنین گفت: اى همزندانهاى من. آیا خدایان پراكنده و معبودهاى متفرق بهترند یا خداوند یگانه یكتاى قهار و مسلط بر هر چیز (یا صاحِبَی السِّجْنِ أَ أَرْبابٌ مُتَفَرِّقُونَ خَیرٌ أَمِ اللَّهُ الْواحِدُ الْقَهَّارُ).گویى یوسف مى‌خواهد به آنها حالى كند كه چرا شما آزادی را در خواب مى‌بینید چرا در بیدارى نمى‌بینید؟ چرا؟ آیا جز این است كه این پراكندگى و تفرقه و نفاق شما كه از شرک و بت پرستی و ارباب متفرقون سرچشمه مى‌گیرد، سبب شده كه طاغوت‌هاى ستمگر بر شما غلبه كنند، چرا شما زیر پرچم توحید جمع نمى‌شوید و به دامن پرستش اللَّه واحد قهار دست نمى‌زنید تا بتوانید این خودكامگان ستمگر را كه شما را بى‌گناه و به مجرد اتهام به زندان مى‌افكنند از جامعه خود برانید.


۱. یوسف/سوره۱۲، آیه۳۶.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۹، ص۴۰۵.    
۳. یوسف/سوره۱۲، آیه۳۹.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۹، ص۴۱۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «جوانی همبندان یوسف».    



رده‌های این صفحه : جوانی | حضرت یوسف | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار