جمال رضایی
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
جمال رضاییدر بیرجند به دنیا آمد. وی استاد بلند پایه و پژوهشگر
ایران میباشد.
«جمال رضایی»، استادی است بلند پایه و پژوهشگر که در سال ۱۳۰۵ ش، در
بیرجند دیده به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در زادگاه خود و
مشهد مقدس به پایان رسانید. پس از اخذ مدرک لیسانس ادبیات فارسی از دانشگاه
تهران، به استخدام وزارت فرهنگ درآمد و در خلال کار آموزشی، دوره دکتری را به پایان رساند، آن گاه به سمت دانشیاری دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد منصوب گردید و پس از آن نیز به مرتبه استادی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران ارتقا یافت و تا پایه ده استادی پیش رفت و به دو مدال درجه دو و یک علمی دست یافت.
استاد رضایی، مدت بیست و چند سال از زادگاهش بی خبر بوده است و در نوروز سال ۱۳۷۸ ش، قصد بازدید از
وطن میکند. او خود، سفر به وطن را چنین تشریح میکند: «قصدم از این سفر، به جز دیدن زادگاه و دیدار بستگان و دوستان، این بود که حاصل پژوهشهایم- آنچه از فرهنگ مردم و آداب و رسوم بیرجند گرد آورده بودم- را بازنگری کنم و گردآوردههایم را، برای اطمینان بیشتر با مردم و آگاهان- به ویژه سالخوردگان- در میان بگذارم... هنگامی که به بیرجند رسیدم و شهر را دیدم، آن را با شهری که در گذشته دیده بودم و میشناختم و تصویری که از آن در ذهن داشتم، به کلی متفاوت یافتم. هیچ گمان نمیبردم که شهری کوچک و دورافتاده در محیطی خشک و نامساعد و در زمانی نسبتا کوتاه، یک باره دگرگون گشته و به شهری بزرگ و آباد و پررونق تبدیل شده باشد...».
وی در مدت خدمات فرهنگی خویش، در سمتهای ریاست دبیرستان قزوینی، معاونت دانشکده ادبیات مشهد، معاونت دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، سرپرستی مؤسسه زبانهای خارجی دانشگاه تهران، مدیریت گروه آموزشی زبان شناسی و زبانهای باستانی دانشگاه تهران، معاونت وزارت علوم و آموزش عالی انجام وظیفه کرد.
علاوه بر مسئولیتهای بالا، در چندین سازمان و شورای علمی و پژوهشی مسئولیت داشت، از قبیل: انجمن استادان زبان و ادبیات فارسی، شورای فرهنگستان زبان
ایران، هیئت رئیسه کنگره تحقیقات ایرانی ممیزه دانشگاه تهران، شورای دانشگاه تهران و هیئت امنای دانشگاه تهران. افزون بر این، ایشان در چندین کنگره علمی داخلی و خارجی شرکت کرد، مانند کنگره تحقیقات ایرانی در دانشگاههای کشورهای
ترکیه، روسیه، ارمنستان، سوئیس و...
۱.
بیرجندنامه (بیرجند از آغاز سده چهاردهم خورشیدی)؛
۲. تحقیق در شرح احوال و آثار نزاری قهستانی؛
۳. مضامین قرآنی در بوستان
سعدی؛
۴. نثر سنایی؛
۵. قلعه رستم؛
۶. گزارش زبانهای باستانی ایران؛
۷. درفش
ایران؛
۸. تصحیح و تحشیه فرهنگ صبوحی با شرح واژهها؛
۹. نامهای روزهای ماه در ایران باستان؛
۱۰.
بوسهل زوزنی در
تاریخ بیهقی؛
۱۱. صرف فعل ماضی در گویش کهن هرات؛
۱۲. واژه نامه گویش بیرجند؛
۱۳. بررسی گویش بیرجند.
بیرجندنامه (کتاب)
نرم افزار جغرافیای جهان اسلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.