• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جلد - به فتح جیم (مفردات‌نهج‌البلاغه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




جَلد (به فتح جیم) یکی از مفردات نهج البلاغه به معنای تازیانه زدن که حضرت علی (علیه‌السلام) در خصوص استغفار و رد نمودن اعتقاد خوارج مبنی بر کافر بودن مرتکب گناه کبیره، از این واژه استفاده نموده است.



جَلد (به فتح جیم) به معنای تازیانه زدن، آمده است؛ که بر اساس نظر طبرسی و راغب اصفهانی وجه این تسمیه، به دلیل رسیدن تازیانه به پوست بدن است.


امام (صلوات‌الله‌علیه) در رد اعتقاد خوارج، که مرتکب گناه کبیره را کافر می‌دانستند، چنین فرموده است: «و قد علمتم انّ رسول اللّه صلی اللّه علیه و آله ... قطع السارق و جلد الزّانی غیر المحصن ثمّ قسّم علیهما من الضی‌ء و نکحا المسلمات؛ می‌دانید که رسول خدا (صلی‌اللّه‌علیه‌وآله‌وسلّم) دست سارق را برید و به زانی غیر محصن تازیانه زد، سپس به آن‌ها از غنیمت سهم داد و آن‌ها با زنان مسلمان ازدواج کردند.» یعنی اگر مرتکب کبیره کافر بود، آن حضرت (صلی‌اللّه‌علیه‌وآله‌وسلّم) چنان نمی‌کرد و اجازه زن گرفتن از مسلمانان به آن‌ها نمی‌داد.
واژه جَلَد (بر وزن شرف) به معنای صلابت، صبر، زیاد قوی بودن است چنان‌که امام (علیه‌السلام) در این خصوص فرموده است: «رای الشیخ احبّ الی من جلد الغلام؛ رای و نظر پیرمرد از زیرکی جوان بر من محبوب‌تر است.»


این واژه دوازده در «نهج البلاغه» آمده است.


۱. راغب اصفهانی، مفردات راغب، ص۱۹۹.    
۲. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۱۸۴، خطبه۱۲۷.    
۳. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۴۸۲، حکمت۸۶.    
۴. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۱۴۸، خطبه۱۰۳.    
۵. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۶۴، خطبه۲۲.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، مفردات نهج البلاغه، برگرفته از مقاله «جلد»، ج۱، ص۲۲۵-۲۲۴.    






جعبه ابزار