• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تَقْطَعُونَ السَّبِیلَ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





تَقْطَعُونَ السَّبِیلَ: (تَقْطَعُونَ السَّبیلَ)
جمعی از مفسران در تفسیر جمله‌ «وَ تَقْطَعُونَ السَّبِیلَ» احتمالات دیگری نیز ذکر کرده‌اند؛ از جمله: با توجّه به تاریخچه‌ای که ذکر شد، آن را به معنای قطع کردن راه مردم در سفرهایشان به آن منطقه تفسیر کرده‌اند، چرا که کاروانیان برای این‌که از شر این قوم در امان بمانند، چاره‌ای نداشتند جز این‌که از بیراهه بروند تا به دست این‌ بی‌راهان‌ گرفتار نشوند.
بعضی دیگر آن را به معنای «سرقت اموال» مردم تفسیر کرده‌اند، ولی تفسیر اول، که در بالا ذکر شد، مناسب‌تر به نظر می‌رسد، چرا که یکی از فلسفه‌های تحریم‌ «لواط» طبق صریح روایات، خطر قطع نسل آدمی است.



(أَئِنَّكُمْ لَتَأْتُونَ الرِّجَالَ وَ تَقْطَعُونَ السَّبِيلَ وَ تَأْتُونَ فِي نَادِيكُمُ الْمُنكَرَ فَمَا كَانَ جَوَابَ قَوْمِهِ إِلَّا أَن قَالُوا ائْتِنَا بِعَذَابِ اللَّهِ إِن كُنتَ مِنَ الصَّادِقِينَ) (آيا شما به سراغ مردان مى‌رويد و راه بقاى نسل انسان را قطع مى‌كنيد و در مركز اجتماعتان اعمال ناپسند انجام مى‌دهيد؟!» امّا پاسخ قومش جز اين نبود كه گفتند: «اگر راست مى‌گويى عذاب الهی را براى ما بياور!»)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: مراد از قطع سبیل، اهمال گذاشتن طریق تناسل، و لغو کردن آن است، چون راه تناسل عبارت است از نزدیکی و جماع با زنان، و قوم لوط این راه را قطع نمود، و آن را لغو کردند، پس تعبیر به قطع سبیل کنایه است از اعراض از نسوان و ترک مقاربت با آنان، و مراد از اتیانهم المنکر فی نادیهم - با در نظر داشتن اینکه کلمه نادی به معنای مجلسی است که جمعی در آن گرد هم باشند، و وقتی گفته می‌شود: نادی که همه اهل مجلس حضور داشته باشند-، این است‌ که عمل لواط را و یا مقدمات شنیعه آن را در پیش روی همه انجام می‌دادند.
بعضی‌ از مفسرین گفته‌اند: مراد از قطع سبیل، بستن راه‌هایی است که به شهر و دیار ایشان منتهی می‌شد، چون قوم لوط از شهر بیرون می‌شدند، و سر راه را بر مسافرینی که می‌خواستند به شهر آنان درآیند می‌گرفتند، و آن‌گاه هر یک سنگی به طرف آنها پرتاب می‌کردند، سنگ هر کس به هر کس می‌خورد، او را می‌گرفتند و اموالش را غارت می‌کردند، و با او عمل لواط انجام می‌دادند، و تازه سه درهم نیز غرامت می‌ستاندند، و در شهر قاضی داشتند که او هم همین‌طور قضاوت می‌کرد، و حق را به اهل شهر می‌داد.
بعضی‌ دیگر گفته‌اند: مراد از قطع سبیل، اشاره به گناه دیگر آنان است، و آن اینکه علاوه بر عمل زشت مزبور راهزنی هم می‌کردند ولی به طوری‌که خواننده ملاحظه فرمود، سیاق آیه خلاف این را می‌رساند.
بعضی‌ دیگر گفته‌اند: مراد از اتیان المنکر فی النادی، این است که: مجالسشان همه رقم منکرات و اعمال زشت داشت، به یکدیگر ناسزا، و ناملایم می‌گفتند، و قمار می‌کردند، و به عابران سنگ می‌انداختند، و دف و نای می‌نواختند، کشف عورت می‌کردند، لواط مرتکب می‌شدند. ولی خواننده عزیز آنچه را که از سیاق استفاده می‌شد فهمید. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۲۹.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ج۱، ص۶۷۷.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۵، ص۳۹۲.    
۴. السَّبِیلَ مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۶، ص۲۷۱.    
۵. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۲۹.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۳۹۹.    
۷. شهاب‌الدین آلوسی، سید محمود، تفسیر روح المعانی، ج۲۰، ص۱۵۳.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۶، ص۱۸۲.    
۹. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۱۲۳.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۹، ص۴۵.    
۱۱. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۸، ص۲۱.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «تَقْطَعُونَ السَّبِیلَ»، ص۱۳۷.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره عنکبوت | لغات قرآن




جعبه ابزار