• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

توطئه گران بنی اسرائیل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



برخی از بنی اسرائیل، در عصر حضرت عیسی علیه‌السّلام و حضرت موسی علیه‌السّلام اهل توطئه و حیله بودند.





۱.۱ - توطئه کشتن عیسی

برخی از بنی اسرائیل برای کشتن عیسی علیه‌السّلام توطئه و حیله کردند.
ورسولا الی بنی اسرءیل... «و (او را به عنوان) رسول و فرستاده به سوی بنی اسرائیل قرار داده.......» ومکروا ومکر الله والله خیر المـکرین «و (یهود و دشمنان مسیح، برای نابودی او و آیینش،) نقشه کشیدند و خداوند (بر حفظ او و آیینش،) چاره جویی کرد و خداوند، بهترین چاره جویان است.» اذ قال الله یـعیسی انی متوفیک و رافعک الی ومطهرک من الذین کفروا... «(به یاد آورید) هنگامی را که خدا به عیسی فرمود: «من تو را برمی گیرم و به سوی خود، بالا می‌ برم و تو را از کسانی که کافر شدند، پاک می‌سازم و کسانی را که از تو پیروی کردند، تا روز رستاخیز، برتر از کسانی که کافر شدند، قرار می‌ دهم سپس بازگشت شما به سوی من است و در میان شما، در آنچه اختلاف داشتید، داوری می‌ کنم.» (با توجه به آیه ۵۵ که سخن از عروج عیسی علیه‌السّلام دارد، توطئه آنان مربوط به دستگیری عیسی علیه‌السّلام و قتل وی بوده است.)

۱.۱.۱ - رهایی از توطئه

این آیه هم چنان ادامه آیات مربوط به زندگی حضرت مسیح علیه‌السلام است، معروف در میان مفسران اسلام، به استناد آیه ۱۵۷ سوره نساء این است که مسیح ع هرگز کشته نشد (و از توطئه ‌ای که یهود با همکاری بعضی از مسیحیان خیانتکار برای او چیده بودند رهایی یافت) و خداوند او را به آسمان برد. هر چند مسیحیان طبق انجیلهای موجود می‌گویند مسیح کشته شد و دفن گردید و سپس از میان مردگان برخاست و مدت کوتاهی در زمین بود و بعد به آسمان صعود کرد آیه فوق ناظر به همین معنی است، می‌فرماید: به یاد آرید" هنگامی را که خدا به عیسی گفت: من تو را بر می‌ گیرم و به سوی خود بالا می‌ برم.

۱.۲ - شکست توطئه

مکر و توطئه کافران بنی اسرائیل، علیه عیسی علیه‌السّلام از سوی خدا شکست خورد.
ورسولا الی بنی اسرءیل... «و (او را به عنوان) رسول و فرستاده به سوی بنی اسرائیل قرار داده.......» فلمآ احس عیسی منهم الکفر قال من انصاری الی الله... «(شاگردان مخصوص او) گفتند: «ما یاوران خداییم به خدا ایمان آوردیم و تو (نیز) گواه باش که ما اسلام آورده ‌ایم.» ومکروا ومکر الله والله خیر المـکرین. «و (یهود و دشمنان مسیح، برای نابودی او و آیینش،) نقشه کشیدند و خداوند (بر حفظ او و آیینش،) چاره جویی کرد و خداوند، بهترین چاره جویان است.» (امام رضا علیه‌السّلام درباره آیه مذکور فرمود: خداوند، مکر نمی‌کند. ولی جزای مکر مکاران را می‌دهد.)

۱.۳ - توطئه گران عصر موسی

افراد توطئه گر و مفسد، در بنی اسرائیل، عصر موسی علیه‌السّلام نیز بودند.
و وعدنا موسی ثلـثین لیلة واتممنـها بعشر فتم میقـت ربه اربعین لیلة وقال موسی لاخیه هـرون اخلفنی فی قومی واصلح ولاتتبع سبیل المفسدین. «و ما با موسی، سی شب وعده گذاشتیم سپس آن را با ده شب (دیگر) تکمیل نمودیم به این ترتیب، میعاد پروردگارش (با او)، چهل شب تمام شد. و موسی به برادرش هارون گفت: «جانشین من در میان قومم باش. و (آنها) را اصلاح کن! و از روش مفسدان، پیروی منما!»

۱.۳.۱ - مردمی مفسد

مراد از جمله" لا تتبع سبیل المفسدین" همان اصلاح امور ایشان و بر حذر بودن از این است که در میان ایشان روشی را پیش گیرد که مطابق سلیقه مفسدین و مورد پیشنهاد آنان باشد.
از اینجا معلوم می‌ شود که در آن روز در میان بنی اسرائیل مردمی مفسد وجود داشته ‌اند که همواره در کمین بوده ‌اند که زحمات این دو بزرگوار را خنثی نموده و با نقشه ‌های شوم خود در کار ایشان کارشکنی کنند، لذا موسی علیه‌السّلام سفارش می‌ کند مبادا راه و روش و پیشنهادات ایشان را بپذیرد و در نتیجه دستخوش کید و مکر ایشان گردد و جمعیت قوم اتحاد شان که با تحمل آن همه محنت‌ها و زحمات به دست آمده به اختلاف مبدل گردد.

۱.۴ - نگرانی موسی

موسی علیه‌السّلام از توطئه مفسدان بنی اسرائیل در غیاب خویش نگران بودند.
... وقال موسی لاخیه هـرون اخلفنی فی قومی واصلح ولاتتبع سبیل المفسدین. و ما با موسی، سی شب وعده گذاشتیم سپس آن را با ده شب (دیگر) تکمیل نمودیم به این ترتیب، میعاد پروردگارش (با او)، چهل شب تمام شد. و موسی به برادرش هارون گفت: «جانشین من در میان قومم باش. و (آنها) را اصلاح کن! و از روش مفسدان، پیروی منما!»

۱.۴.۱ - نگرانی از انحراف قوم

" و اصلح و لا تتبع سبیل المفسدین"- برادرش هارون را امر به اصلاح و اجتناب از پیروی روش اهل فساد می‌ کند، و حال آنکه هارون علیه‌السّلام هم خود پیغمبری مرسل و معصوم از معصیت و پیروی اهل فساد بوده، و قطعا موسی بهتر از هر کس به مقام برادرش عارف بوده، پس قطعا مقصود آن حضرت از این کلام نهی هارون از کفر و معصیت نبوده، بلکه مقصودش این بوده که در اداره امور مردم به آراء مفسدین ایشان گوش ندهد، و مادامی که موسی علیه‌السّلام غائب است از آنان پیروی ننماید.


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۴۹.    
۲. آل عمران/سوره۳، آیه۵۴.    
۳. آل عمران/سوره۳، آیه۵۵.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۵۶۸.    
۵. عروسی حویزی، عبدعلی بن جمعه، تفسیر نورالثقلین، ج۱، ص۳۴۵.    
۶. آل عمران/سوره۳، آیه۴۹.    
۷. آل عمران/سوره۳، آیه۵۲.    
۸. آل عمران/سوره۳، آیه۵۴.    
۹. اعراف/سوره۷، آیه۱۴۲.    
۱۰. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۸، ص۳۰۴.    
۱۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۴۲.    
۱۲. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۸، ص۳۰۴.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶ف ص۳۵۳، برگرفته از مقاله «توطئه گران بنی اسرائیل».    


رده‌های این صفحه : بنی اسرائیل | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار