• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقی طباطبائی قمی‌

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«تقی طباطبائی قمی» در ماه رجب سال ۱۳۴۱ ق در مشهد مقدس دیده به جهان گشود.



تحصیلات ابتدائی و فارسی و نصاب را در منزل به صورت مکتب‌های قدیم و رائج آن زمان نزد شیخ کمال روحانی فرا گرفت.خط را از کاتب الخاقان معروف به «مخصوص» و قرائت و تجوید قرآن مجید را از آقای شیخ محمد مازندارانی فراگرفت.
در سال ۱۳۵۵ ق حدود یک سال بعد از تبعید مرحوم والدشان به عراق از طرف رضا شاه ، به کربلای معلا مشرف گردید، و آنجا را برای اقامت برگزید.
مقدمات و ادبیات را نزد اساتید مشهور کربلا فراگرفت که عمدتا خدمت آیتالله شیخ یوسف خراسانی بود. حساب را نزد سید عبدالله تهرانی در کربلا آموخت.
سطوح عالیه را در نزد عده‌ای از علماء و مدرسین معروف کربلا فراگرفت که از آن جمله‌اند: سید هادی میلانی و شیخ یوسف خراسانی .
پس از اتمام دوره ی سطح به درس خارج سید هادی میلانی در فقه و اصول حاضر شدند و از محضر وی استفاده‌های شایانی کردند و مقدمات را در همان زمان تدریس می‌کردند.

۱.۱ - اساتید

در سال ۱۳۶۵ ق یک سال پیش از وفات مرحوم والدشان برای تکمیل تحصیل و ادامه تحقیقات به حوزه بزرگ نجف اشرف مشرف گردید، و در آنجا به دروس اساتید معروف حاضر می‌شدند که از آن جمله اساتید وی در نجف اشرف است:
۱- شیخ محمد کاظم شیرازی .
۲- سید عبد الهادی شیرازی .
۳- شیخ حسین حلی .
۴- سید ابو القاسم خوئی .
عمده تحصیلات و استفاده وی از مرحوم آقای خوئی بوده است و علاوه بر حضور در در درس فقه و اصول ایشان، مدتها در مجلس استفتای ایشان نیز حاضر می‌شدند.
فلسفه را نزد مرحوم آیتالله شیخ صدرا بادکوبه‌ای فراگرفتند.
ایشان سالها در نجف اشرف مشغول به تحصیل و تحقیق و تدریس بودند تا اینکه به رتبه ی اجتهاد نائل گردید و از میرزا محمد کاظم شیرازی ، میرزا عبد الهادی شیرازی و سید ابو القاسم خوئی اجازه اجتهاد گرفت.
بعد از مدتی که در قم مقیم شدند جمعیتی از اهالی خدمت ایشان رسیدند و برای اقامه نماز جماعت از او دعوت کردند، که دعوت ایشان پذیرفته، و در مسجد رفعت واقع در خیابان صفائیه نمازهای یومیه را برای مامومین امامت می‌کردند. در همان زمان بحث تفسیر قرآن کریم را در شبهای شنبه شروع کردند، تفسیر را با بیانی رسا در حدی که در فهم عموم باشد بحث می‌کردند، و در ضمن آن مردم را به تقوی و پرهیزکاری دعوت می‌نمودند.


ایشان بیش از ۶۰ جلد کتاب که عمدتا در فقه و اصول است را به رشته ی تحریر در آورده‌اند که از آن جمله است:
۱- الانوار البهیه فی القواعد الفقهیه
۲- الدلایل فی شرح منتخب المسایل
۳- مباحث الناسک فی شرح المناسک
۴- دراساتنا من الفقه الجعفری
۵- هدایه الاعلام الی مدارک شرایع الاحکام
۶ کتاب الصوم
۷- الدرر و اللآلی فی فروع العلم الاجمالی
۸- الغایه القصوی فی التعلیق علی العروة الوثقی

نرم افزار جامع اصول فقه، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.






جعبه ابزار