• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تعزیر تعلیقی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



تعزیرات تعلیقی از مباحث فقهی و حقوقی مربوط به حقوق جزا و درباره به تعلیق درآوردن تعزیرات توسط قاضی با هدف توبه و عدم ارتکاب مجدد جرم و ... بحث می‌کند. منظور از تعزیرات تعلیقی آن است که قاضی با توجّه به عوامل تخفیف و تشدید مجازات در مجرم، حکم وی را صادر کند؛ ولی آن را معلّق بر ارتکاب مجدّد جرم، و عدم توبه بعد از مدّت معیّنی کند، و اگر پس از آن مدّت توبه نکرد و مجدّدا مرتکب جرم شد، آنگاه دستور اجرای مجازات را صادر کند، در غیر این صورت مجازات لغو گردد.



ظاهرا این نوع مجازات اشکالی ندارد؛ زیرا با ماهیّت تعزیر سازگار است. چون حقیقت تعزیر بازداشتن تکرار جرم، و تادیب مجرم می‌باشد، و برای رسیدن به این منظور لازم است از آسان‌ترین روش‌ها استفاده گردد. بنابراین هرگاه تعزیر تعلیقی مؤثّر در حال مجرم باشد، و او را از تکرار گناه بازدارد، بدون شک این کار جایز، بلکه به مقتضای قاعدۀ «الاسهل فالاسهل» واجب می‌باشد.
به تعبیر دیگر، اگر یقین یا ظنّ قوی حاصل شود که مجرم با تعزیر تعلیقی، دست از معصیت می‌شوید، این کار جایز است؛ بلکه در این صورت تعزیر قطعی جایز نمی‌باشد. همان گونه که اگر با یک سال زندان تنبیه می‌شود و جرم را تکرار نمی‌کند، جایز نیست وی را به بیش از یک سال محکوم کرد.


۱. مکارم شیرازی، ناصر، تعزیر و گستره آن، ص۱۱۵.    



مکارم شیرازی، ناصر، تعزیر و گستره آن، ص۱۱۴-۱۱۵.    






جعبه ابزار