تظاهر به توسل (قرآن)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
برخی از منافقان در مقام پوزش طلبی از پیامبر از آن حضرت درخواست
استغفار نمودند.
تخلف کنندگان
عمره حدیبیه تظاهر به
توسل نمودند.
سیقول لک المخلفون من الاعراب شغلتنا امولنا واهلونا فاستغفر لنا یقولون بالسنتهم ما لیس فی قلوبهم..
بزودی متخلفان از اعراب
بادیه نشین (عذرتراشی کرده) میگویند: « (حفظ) اموال و خانوادههای ما، ما را به خود مشغول داشت (و نتوانستیم در سفر
حدیبیه تو را همراهی کنیم)، برای ما طلب
آمرزش کن! » آنها به زبان خود چیزی میگویند که در دل ندارند! بگو: «چه کسی میتواند در برابر خداوند از شما دفاع کند هر گاه زیانی برای شما بخواهد، و یا اگر نفعی اراده کند (مانع گردد)؟! و خداوند به همه کارهایی که انجام میدهید آگاه است!
شان نزول آیه،
عمره حدیبیه است.
این آیات فصل سومی است از آیات سوره، و در آن متعرض حال عربهایی است که از یاری رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلّم تقاعد ورزیدند، و در سفر
حدیبیه شرکت نکردند، و به طوری که گفتهاند آنها
اعراب و قبائل اطراف
مدینه بودند، یعنی جهینه، مزینه، غفار، اشجع، اسلم و دئل که از امر آن جناب تخلف کرده و گفتند: محمد و طرفدارانش به جنگ مردمی میروند که دیروز در کنج خانه خود به دست ایشان کشته دادند، و بطور قطع از این سفر برنمی گردند و دیگر دیار و زن و فرزند خود را نخواهند دید.
خدای سبحان در این آیات به رسول گرامی اش خبر داد که اینان به زودی تو را میبینند، و از نیامدنشان اعتذار میجویند که سرگرم کارهای شخصی و رسیدگی به اهل و به مالها بودیم، و از تو میخواهند برایشان طلب
مغفرت کنی، ولی خدا آنان را در آنچه میگویند
تکذیب میکند، و تذکر میدهد که سبب نیامدنشان، چیزی است غیر از آنچه که اظهار میکنند، و آن سوء ظنشان است و خبر میدهد که به زودی درخواست میکنند تا دوباره به تو بپیوندند و تو نباید بپذیری، چیزی که هست به زودی دعوتشان خواهی کرد به جنگ قومی دیگر، اگر اطاعت کردند که اجری جزیل دارند و گر نه عذابی دردناک در انتظارشان هست.
فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تظاهر به توسل (قرآن)»