• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

برائت در حج (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ایام حج، فرصتی مناسب، برای اعلام برائت از مشرکان است.



ایام حج، فرصتی مناسب، برای اعلام برائت از مشرکان است: «واذن من الله ورسوله الی الناس یوم الحج الاکبر ان الله بریء من المشرکین ورسوله...» و این اعلامی است از ناحیه خدا و پیامبرش به (عموم) مردم در روز حج اکبر (روز عید قربان ) که خداوند و پیامبر او از مشرکان بیزارند... .


در میان مفسران درباره منظور از روز حج اکبر گفتگو است، اما آنچه از بسیاری از روایات که از طرق اهل بیت و اهل سنت نقل شده، استفاده می‌شود این است که منظور از آن روز دهم ذی الحجه، روز عید قربان، و به تعبیر دیگر یوم النحر می‌باشد. پایان یافتن مدت چهار ماه تا روز دهم ماه ربیع الثانی طبق آنچه در منابع اسلامی آمده، دلیل دیگر بر این موضوع است، به علاوه در روز عید قربان در واقع قسمت اصلی اعمال حج پایان می‌یابد و از اینرو، روز حج میتوان به آن اطلاق کرد.
و اما اینکه چرا آنرا اکبر گفته‌اند به خاطر آن است که در آن سال همه گروهها اعم از مسلمانان و بت پرستان (طبق سنتی که از قدیم داشتند) در مراسم حج شرکت کرده بودند ولی این کار در سالهای بعد به کلی موقوف شد. علاوه بر تفسیر فوق که در روایات اسلامی نیز آمده، و تفسیر دیگری نیز وجود دارد، و آن اینکه منظور از آن مراسم حج است، در مقابل مراسم عمره که حج اصغر نامیده می‌شود، این تفسیر نیز در پاره‌ای از روایات آمده است، و هیچ مانعی ندارد که هردو علت توأما سبب این نامگذاری شده باشد.


گرچه قرآن اعلام بیزاری و برائت خدا را از مشرکان به صورت سر بسته بیان کرده است، اما از روایات اسلامی استفاده می‌شود که علی علیه‌السّلام ماءمور بود چهار موضوع را به مردم ابلاغ کند: ۱ - الغای پیمان مشرکان. ۲ - عدم حق شرکت آنها در مراسم حج در سال آینده. ۳ - ممنوع بودن طواف افراد عریان و برهنه که تا آن زمان در میان مشرکان رایج بود. ۴ - ممنوع بودن ورود مشرکان در خانه خدا.


۱. توبه/سوره۹، آیه۳.    
۲. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۷، ص۲۸۶- ۲۸۷.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۹، ص۱۹۹.    
۴. تفسیر صافی، فیض کاشانی، ج۲، ص۳۲۱.    
۵. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۵، ص۱۱.    
۶. نور الثقلین، شیخ حویزی، ج۲، ص۱۸۳.    
۷. الدر المنثور، سیوطی، ج۴، ص۱۲۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «برائت در حج».    



رده‌های این صفحه : حج | فقه




جعبه ابزار