• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بخس (فقه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





بخس به معنای کم گذاشتن در معامله از روی خیانت و ظلم است (کم‌ فروشی).



۱- کم‌فروشی گناه کبیره است. امام خمینی در تحریرالوسیله آن را با عبارت «و البخس‌ فی المکیال و المیزان» در عداد گناهان کبیره ذکر نموده است.
۲- نماز استسقاء، مستحب است در وقتی که آب نهرها فرو رود و باران کم شود و آسمان از باریدن خودداری کند، به‌خاطر شیوع گناهان و کفران نعمت‌ها و ندادن حقوق و کم‌فروشی] در کیل و وزن و ظلم و حیله و ترک امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر و جلوگیری از زکات و حکم نمودن به غیر آنچه خدا نازل فرموده و غیر این‌ها از چیزهایی که موجب خشم حضرت رحمان می‌شود و موجب نیامدن باران می‌گردد، همان‌طور که در روایت آمده‌ است.
۳- در استفتائات امام خمینی در پاسخ به این‌که: مغازه و کارخانه‌ای بین دو نفر به شراکت بوده است و بعداً آن طرف مبلغ بیست هزار تومان به دلالی می‌دهد که سهمیه رفیق او را به ثمن بخس‌ خریداری کند (با وعده‌های دروغ) و بعداً آن طرف، سهم رفیق خود را به سیصد و هفتاد و پنج هزار تومان می‌خرد و بعداً آن شریک می‌فهمد که طرف، مبلغ مذکور را برای انجام معامله به او می‌دهد و سند هنوز به نام شریک است؛ آیا از جهت شرعی چنانچه بخواهد ایشان سهم خود را تصاحب کند، شرعاً مانعی ندارد؟ و چنانچه طرف ابا نماید، تصرفات او غاصبانه است یا نه؟ می‌فرمایند: «بعد از تمامیت معامله، فروشنده باید مبیع را تحویل دهد؛ بلی اگر مغبون باشد حق فسخ دارد.»


۱. مصباح الفقاهة،ج۱، ص۳۸۴.    
۲. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۲۸۹، کتاب الصلاة، فصل فی صلاة الجماعة، القول فی شرائط امام الجماعة، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۳. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۲۵۶، کتاب الصلاة، القول فی بعض الصلوات المندوبة، منها صلاة الاستسقاء، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    
۴. موسوعة الامام الخمینی، ج۳۷، استفتائات امام خمینی، ج۶، ص۱۸۳، سؤال۷۱۹۳، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۹۹ ه ش.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام،ج‌۲، ص۷۲.    
ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)    ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    






جعبه ابزار