• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انسان (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




إِنْسان (به کسر الف و سکون نون) از واژگان بکار رفته در قرآن کریم به معنای بشر در مقابل جن است. هنگامی که به آدمی بشر گفته شود، مراد جسد ظاهری اوست و هنگامی به وی انسان اطلاق شود، منظور باطن و نهاد و کمالات و عواطف و استعدادهای اوست.



إِنْسان با مراجعه به موارد آن خواهیم دید که از آن جسد ظاهری و صورت ظاهری مراد نیست چنانکه در بشر مراد است، بلکه باطن و نهاد و استعداد و انسانیت و عواطف او در نظر است، مثل‌ (اِنَ‌ الْاِنْسانَ‌ لَظَلُومٌ کَفَّارٌ) (وَ کانَ‌ الْاِنْسانُ‌ عَجُولًا) (وَ کانَ‌ الْاِنْسانُ‌ اَکْثَرَ شَیْ‌ءٍ جَدَلًا) (لَیْسَ‌ لِلْاِنْسانِ‌ اِلَّا ما سَعی‌) (وَ وَصَّیْنَا الْاِنْسانَ‌ بِوالِدَیْهِ اِحْساناً)
در آیاتی که راجع به اوّل خلقت و عنوان آنها انسان است مثل‌ (لَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسانَ‌ مِنْ صَلْصالٍ) (خَلَقَ‌ الْاِنْسانَ‌ مِنْ نُطْفَةٍ) اگر در ما قبل و ما بعد آیات دقت شود خواهیم دید که صورت ظاهر از آنها مراد نیست.


بعضی از آنچه قرآن در باره‌ انسان آورده به قرار ذیل است:
۱- انسان از گل خشک شده از لجن سیاه و بد بو و کهنه آفریده شده‌. (وَ لَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسانَ‌ مِنْ صَلْصالٍ مِنْ حَمَاٍ مَسْنُونٍ)
۲- انسان نسبت به ذاتش و جنبه‌ی حیوانیّتش، ضعیف آفریده شده و ستمگر، ناسپاس، عجول، تنگ چشم، مجادله کن، نادان، خودپسند، کم‌صبر، پرطمع و طاغی است، ولی نسبت به جوهره انسانیّت و ایمان و درک و تربیت و عقلش، یک موجود بسیار عالی و پر ارزش است، او و جنّ دو موجود پر ارزش روی زمین و حامل امانت و تکلیف خداوندی‌اند و قرآن از آن دو ثقلان (دو چیز پر قیمت و وزین) تعبیر می‌کند (سَنَفْرُغُ لَکُمْ اَیُّهَ الثَّقَلانِ).
آری انسان در مرحله‌ی اوّل مشمول‌ (اِنَ‌ الْاِنْسانَ‌ لَظَلُومٌ کَفَّارٌ-... وَ کانَ‌ الْاِنْسانُ‌ عَجُولًا-... وَ کانَ‌ الْاِنْسانُ‌ اَکْثَرَ شَیْ‌ءٍ جَدَلًا..- اِنَّهُ کانَ ظَلُوماً جَهُولًا-... اِنَ‌ الْاِنْسانَ‌ خُلِقَ هَلُوعاً... خُلِقَ‌ الْاِنْسانُ‌ ضَعِیفاً-... وَ کانَ‌ الْاِنْسانُ‌ کَفُوراً) است و در مرحله‌ی دوّم از اهل‌ (اِنَّهُ مِنْ عِبادِنَا الْمُخْلَصِینَ‌-... اِنَّا وَجَدْناهُ صابِراً نِعْمَ الْعَبْدُ-... اِذا ذُکِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ‌-... لا تُلْهِیهِمْ تِجارَةٌ وَ لا بَیْعٌ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ‌-... یَبِیتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّداً وَ قِیاماً-... وَ لَقَدْ کَرَّمْنا بَنِی آدَمَ) می‌باشد.


انسان ۶۵ بار در قرآن مجيد بكار رفته است.


۱. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ج۱، ص.    
۲. قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۱، ص۱۲۲.    
۳. ابراهیم/سوره۱۴، آیه۳۴.    
۴. اسراء/سوره۱۷، آیه۱۱.    
۵. کهف/سوره۱۸، آیه۵۴.    
۶. نجم/سوره۵۳، آیه۳۹.    
۷. احقاف/سوره۴۶، آیه۱۵.    
۸. حجر/سوره۱۵، آیه۲۶.    
۹. نحل/سوره۱۶، آیه۴.    
۱۰. حجر/سوره۱۵، آیه۲۶.    
۱۱. رحمن/سوره۵۵، آیه۳۱.    
۱۲. ابراهیم/سوره۱۴، آیه۳۴.    
۱۳. اسراء/سوره۱۷، آیه۱۱.    
۱۴. کهف/سوره۱۸، آیه۵۴.    
۱۵. احزاب/سوره۳۳، آیه۷۲.    
۱۶. معارج/سوره۷۰، آیه۱۹.    
۱۷. نساء/سوره۴، آیه۲۸.    
۱۸. اسراء/سوره۱۷، آیه۶۷.    
۱۹. یوسف/سوره۱۲، آیه۲۴.    
۲۰. ص/سوره۳۸، آیه۴۴.    
۲۱. انفال/سوره۸، آیه۲.    
۲۲. نور/سوره۲۴، آیه۳۷.    
۲۳. فرقان/سوره۲۵، آیه۶۴.    
۲۴. اسراء/سوره۱۷، آیه۷۰.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله «انسان»، ج۱، ص۱۲۲.    






جعبه ابزار