• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امر به معروف در خانواده (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در قرآن آمر به معروف، بهترین گروه اجتماعی به دور از نفاق متحد و بهره مند از پاداش بزرگ الهی معرفی شده‌اند و در مواردی به امر به معروف در خانواده اشاره کرده است.



لقمان، سفارش کننده فرزند خود به امر به معروف بود:
یبنی اقم الصلاة وامر بالمعروف وانه عن المنکر واصبر علی ما اصابک ان ذلک من عزم الامور. «ای پسرک من نماز را برپا دار و به کار پسندیده وادار و از کار ناپسند باز دار و بر آسیبی که بر تو وارد آمده است شکیبا باش این (حاکی) از عزم (و اراده تو در) امور است»

۱.۱ - دیدگاه تفسیر نمونه

مسلم است که در همه کارهای اجتماعی مخصوصا در برنامه امر به معروف و نهی از منکر، مشکلات فراوانی وجود دارد، و سود پرستان سلطه جو، و گنهکاران آلوده و خودخواه، به آسانی تسلیم نمی‌شوند، و حتی در مقام اذیت و آزار، و متهم ساختن آمران به معروف و ناهیان از منکر بر می‌آیند که بدون صبر و استقامت و شکیبائی هرگز نمی‌توان بر این مشکلات پیروز شد.


در سوره تحریم آیه۶ به ضرورت امر به معروف در خانواده اشاره شده است:
یـایها الذین ءامنوا قوا انفسکم و اهلیکم نارا وقودها الناس والحجارة... «ای کسانی که ایمان آورده‌اید خودتان و کسانتان را از آتشی که سوخت آن مردم و نگهاست حفظ کنید بر آن (آتش) فرشتگانی خشن (و) سختگیر (گمارده شده) ‌اند از آنچه خدا به آنان دستور داده سرپیچی نمی‌کنند و آنچه را که مامورند انجام می‌دهند»
برداشت براساس روایتی از امام صادق -علیه السلام- در تفسیر آیه است. از حضرت سؤال شد: چگونه اهل خود را از آتش نگهداری کنیم؟ فرمود: به آنان امر و نهی کنید.


امر به معروف در خانواده زمینه ساز نجات آنان از آتش جهنم می‌شود:
یـایها الذین ءامنوا قوا انفسکم و اهلیکم نارا وقودها الناس والحجارة.... «ای کسانی که ایمان آورده‌اید خودتان و کسانتان را از آتشی که سوخت آن مردم و سنگهاست حفظ کنید بر آن ( آتش ) فرشتگانی خشن (و) سختگیر (گمارده شده) ‌اند از آنچه خدا به آنان دستور داده سرپیچی نمی‌کنند و آنچه را که مامورند انجام می‌دهند»

۳.۱ - دیدگاه تفسیر المیزان

در تفسیر المیزان در باره اینکه چگونه اهل خود را از آتش خفظ کنیم آورده است:
در کافی به سند خود از عبد الاعلی مولای آل سام از امام صادق -علیه السلام - روایت کرده که فرمود: وقتی آیه (یا ایها الذین امنوا قوا انفسکم و اهلیکم نارا) نازل شد، مردی از مؤمنین نشست و شروع کرد به گریه کردن، و گفتن اینکه من از نگهداری نفس خودم عاجز بودم، اینک ماءمور نگهداری از زن و فرزند خود نیز شده ام. رسول خدا -صلی الله علیه و آله وسلم - به او فرمود: در نگهداری اهلت همین بس است که به ایشان امر کنی آنچه را که به خودت امر می‌کنی، و ایشان را نهی کنی از آنچه که خودت را نهی می‌کنی.


۱. لقمان/سوره۳۱، آیه۱۷..    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۸، ص۸۷.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۷، ص۵۳.    
۴. تحریم/سوره۶۶، آیه۶.    
۵. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۵، ص۶۲، ح ۳.    
۶. تحریم/سوره۶۶، آیه۶.    
۷. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۹، ص۵۷۲.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۴، ص۳۶۹، برگرفته از مقاله «امر به معروف در خانواده».    






جعبه ابزار