• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امداد بر ظلم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند در قرآن کریم امداد به مشرکانی که قصد تجاوز به حقوق مسلمانان را دارند، ممنوع و حرام اعلام کرده است.



کمک رسانی به مشرکان امدادکننده به یک دیگر، جهت تجاوز به حقوق مسلمانان ممنوع و حرام است:
انما ینهـیکم الله عن الذین قـتلوکم فی الدین واخرجوکم من دیـرکم وظـهروا علی اخراجکم ان تولوهم ومن یتولهم فاولـئک هم الظـلمون. «تنها شما را از دوستی و رابطه با کسانی نهی می‌کند که در امر دین با شما پیکار کردند و شما را از خانه هایتان بیرون راندند یا به بیرون راندن شما کمک کردند و هر کس با آنان رابطه دوستی داشته باشد ظالم و ستمگر است!». (برداشت بر این اساس است که مقصود از «و من یتولهم» دوستی و نصرت مشرکان علیه مسلمانان باشد.


طبق تقسیم آیه، افراد غیر مسلمان به دو گروه تقسیم می‌شوند: گروهی که در مقابل مسلمین ایستادند و شمشیر به روی آنها کشیدند، و آنها را از خانه و کاشانه شان به اجبار بیرون کردند، و خلاصه عداوت و دشمنی خود را با اسلام و مسلمین در گفتار و عمل آشکارا نشان دادند، تکلیف مسلمانان این است که هر گونه مراوده با این گروه را قطع کنند، و از هر گونه پیوند محبت و دوستی خودداری نمایند که مصداق روشن آن مشرکان مکه مخصوصا سران قریش بودند، گروهی رسما دست به این کار زدند و گروهی دیگر نیز آنها را یاری کردند.
اما دسته دیگری بودند که در عین کفر و شرک کاری به مسلمانان نداشتند، نه عداوت می‌ورزیدند، نه با آنها پیکار می‌کردند، و نه اقدام به بیرون راندنشان
از شهر و دیارشان نمودند، حتی گروهی از آنها پیمان ترک مخاصمه با مسلمانان بسته بودند، نیکی کردن با این دسته اظهار محبت با آنها بی مانع بود، و اگر معاهده‌ای با آنها بسته بودند باید به آن وفا کنند و در اجرای عدالت بکوشند.


۱. ممتحنه/سوره۶۰، آیه۹.    
۲. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۹، ص۴۰۰.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۳۲-۳۱.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۴، ص۳۱۳، برگرفته از مقاله «امداد بر ظلم».    


رده‌های این صفحه : امداد | ظلم | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار