• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امامزاده محمد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در زیارت امام زادگان عظام و شاهزادگان عالی مقام که قبورشان محل فیوضات و موضع نزول رحمت الهی است دستورهایی از ائمه و بزرگان دین درباره مستحب بودن زیارت قبر آنها رسیده است. در گوشه و کنار کشور، این نعمت‌های الهی مامن امنی برای شیفتگان به اهل بیت ‌(علیهم‌السّلام) شده‌اند، در این نوشتار اشاره‌ای مختصر به یکی از نواده‌های بزرگ حضرت امام موسی بن جعفر (علیهما‌السّلام) می‌شود.
لرستان منطقه‌ای پهناور و کوهستانی است، که در غربی‌ترین نقطه استان در دامنة کوه‌های مَت یا در امار (در انبار) کنار رود سیمره (که پرآب‌ترین رود لرستان و غرب ایران است) روستایی (که امروزه در تقسیمات کشوری بخش می‌باشد) بنام یکی از امام زاده‌های محترم است که به امام زاده محمد یا شاه محمد مشهور می‌باشد.



در هر سال جماعت بسیاری از شهرهای دور و نزدیک از نقاط مختلف کشور به پابوس آن حضرت شرفیاب می‌شوند، کرامات و لطفهای بی پایان آن حضرت به اهالی محل و زوار محترمش که برای رفع گرفتاریها و شفاء مریضها و... به محضرش می‌آیند، ما را از سند و دلیل بر شجرة آن حضرت بی نیاز می‌کند، ولی در عین حال حضرت آیت‌الله العظمی‌مرحوم مرعشی نجفی (رحمة‌الله‌علیه) درستی نسب امام زاده را به حضرت امام موسی بن جعفر(علیهما‌السّلام) را مورد تایید قرار داده‌اند.
همچنین در کتاب تحفة الازهار تالیف ضامن بن شدقم المدنی الحسنی اجداد آن حضرت را چنین بیان نموده است.
ابی محمد زاهد بن ابی جعفر احمد زاهد بن تاج الدین ابراهیم مجاب بن محمد العابدین بن الامام موسی الکاظم ‌(علیهم‌السّلام) و قبُرُه فی لرستان علی ماء سیمره و یعرف بشاه محمد(علیه السّلام )
[۱] ایزد پناه، حمید، آثار باستانی و تاریخی لرستان، ج ۱.



در کتابهای تاریخی معصومین و کتابهای مربوط به امام زاده‌ها احوال اجداد این بزرگوار ذکر شده:
۱. حضرت امام موسی بن جعفر الکاظم.
۲. محمد العابدین (کثیرالعباده، قلیل النوم، دائم الصوم) به همین جهت به عابد مشهور شده قبر شریفش در کنار قبر حضرت احمد بن موسی الکاظم علیه السّلام معروف به شاه چراغ در شیراز.
۳. تاج الدین ابراهیم مجاب قبر شریفش درحائر حسینی (در حرم ابا عبدالله الحسین ـ علیه السّلام ـ) می‌باشد سبب نام گذاری ایشان به مجاب این است که زمانی وارد حرم حضرت امام حسین (علیه السّلام) شد، عرض کرد: (السلام علیک یا ابا) صدایی شنید: (السلام علیک یا ولدی)، امام زاده محمد سه فرزند داشته به نام‌های محمد که در حائر حسینی، احمد و علی در کرمان مدفون هستند.
۴. امام زاده ابی جعفر احمد زاهد، که قبر شریفش در قصر بن هبیره است. طبق آنچه در کتاب معجم البلدان و لغت نامه دهخدا آمد ج۳۵، حرف ق آمده، قصری است منسوب به یزید بن عمر بن هبیره بن معیه والی عراق از طرف مروان بن محمد بن مروان. وی بر کنار فرات شهری ساخت و در آن سکونت کرد، چون مروان به وی سفارش کرد از مردم کوفه پرهیز کن آن شهر را رها ساخته و نزدیک پل سورا، قصری ساخت که بنام وی مشهور گشت.


۱. آنچه که از بزرگان منطقه و گذشتگان به طور شفاهی رسیده این است که در زمان یکی از شاهان مغول (هلاکوخان) اولین بناء بر آن ساخته شده و در زمانهای مختلف بعدی تعمیراتی صورت گرفته است.
۲. بر روی سنگی که بر دیوارة شرقی نصب بوده تاریخ بناء و مشخصات مختلفی در ۷ بند نوشته که در سال ۱۳۲۲ هـ. ق. در عهد مظفرالدین شاه، گنبد و گلدسته‌ای بر این مزار ساخته شده است.
۳. همزمان با انقلاب اسلامی‌ تجدید بنا و آبادی و عمران آن منطقه در دستور کار قرار گرفته که تا حال ادامه دارد و تا حدودی پیش رفته، از جمله زائر سرایی برای رفاه حال زائران ساخته شده هرچند در ایام خاص و تعطیلات جوابگوی زائران محترم نیست.


۱. ایزد پناه، حمید، آثار باستانی و تاریخی لرستان، ج ۱.



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «امام زاده محمد(ع)» تاریخ بازیابی ۹۵/۰۴/۳    






جعبه ابزار