• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امامت (ترجمه امامت بحارالانوار)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ترجمه جلد هفتم از کتاب بحار الانوار علامه مجلسی از مجموعه‌ی بیست و پنج جلدی، و مطابق جلدهای ۲۳ تا ۲۷ از مجموعه ی ۱۱۰ جلدی میباشد که توسط آقای موسی خسروی به زبان فارسی طی پنج جلد ترجمه شده است. وی این پنج جلد را در سال ۱۳۵۹ ش به پایان رسانیده است. جلد هفتم از بحار الانوار درباره‌ی احوال ائمه گرام و دلائل امامت آنها و فضائل و مناقب و کارهای شگفت انگیز و معجزات ایشان می‌باشد.



کتاب با مقدمه‌ای از مترجم در یک صفحه، شروع می‌شود. علامه در جلد هفتم از کتابش تمام احادیثی را که درباره زندگانی، فضیلت و عجائب و معجزات ائمه اطهار و مناظرات و مقام علمی امامان معصوم می‌باشد، جمع کرده است.

۱.۱ - جلد اول کتاب امامت

جلد اول کتاب امامت، بیست و دو بخش دارد که در مورد مباحثی چون ضرورت احتیاج به حجت، اتصال اوصیاء از زمان آدم تا آخر، در لزوم شناخت امام، در فضائل اهل بیت، آیاتی که درباره ائمه نازل گشته، تاویل تعدادی از آیات الهی و دیگر مسائلی از این قبیل می‌باشد.

۱.۲ - جلد دوم

جلد دوم شروع آن با بخش بیست و سوم در مورد اینکه ائمه علیهم‌السّلام از ابرارند، و متقین اصحاب یمین به حساب می‌آیند، و فجار اصحاب می‌باشد. این جلد دارای چهل و پنج بخش می‌باشد که درباره صفات و ویژگیهای ائمه و غیره، سخن می‌گوید.

۱.۳ - جلد سوم

جلد سوم دارای دو بخش عمده که بخش اول آن در مورد آفرینش و سرشت و ارواح ائمه علیهم‌السّلام طی چهار بخش می‌باشد، مباحث این باب، بخشی در مورد ابتدای ارواح و انوار و طینت ائمه این که تمام آنها یک نورند، بخشی در ولادت ائمه و انعقاد نطفه ایشان و احوال آنها در رحم و هنگام ولادت و برکت‌های ولادت آنها و برخی از معجزات ، بخشی در مورد روحهایی که در ائمه هست و آنها مؤید به روح القدسند، و بخشی هم در احوال و سنین زندگی آنان میباشد. اما بخش دوم از جلد سوم که شامل سیزده بخش میباشد، در بارهی علامات امام و صفات و شرایط امامت می‌باشد.

۱.۳ - جلد سوم

جلد چهارم نیز از دو بخش تشکیل یافته است اما قبل از آن در طی بیست صفحه در ابتدای کتاب، علامه چند حدیثی مستقل نقل کرده و پیرامون آن گفته است که: مرحوم پدرم نقل کرد که در کتابی قدیمی که یکی از محدثین اصحاب جمع کرده بود این روایت را در فضائل امیرالمؤمنین علیه‌السّلام دیده است من خود نیز همین روایت را در یک کتاب قدیمی که مشتمل بر اخبار زیادی بود دیدم. و می‌گوید این اخبار را جدا آوردم به جهت صحیح نبودن سند آنها و بعید بودن مضمون این اخبار، لذا ما حکم به صحت یا بطلان آن نمی‌کنیم و علم آنها را برمی گردانیم به خود ائمه علیهم السلام.
اما آن دو بخشی که در این جلد ترجمه شده است شامل: ابواب علم امام در شانزده بخش که در بخش هفتم می‌گوید: ائمه علیهم‌السّلام عارف به حقیقت ایمان مردم و نفاق آنها هستند و نوشته‌ای دارند که اسم اهل بهشت و جهنم و شیعیان و دشمنانشان در آن هست و هر نوع خبری که کسی بدهد آنها را نسبت به اطلاعی که دارند مشکوک نمی‌کند.
وی فصلی هم درباره سایر فضائل و مناقب و عظمت آنان در نه بخش آورده است.

۱.۵ - جلد پنجم

جلد پنجم از چهار بخش تشکیل یافته که بخش اول آن ادامهی بحث فضائل و مناقب ائمه از بخش دهم تا بخش هجدهم است و احادیثی را آورده که بیان دارد ائمه دارای اسم اعظم هستند و همه عالم در اختیار آنان است و از خصائص ائمه مباحثی را میآورد. بخش دوم که هفده بخش است احادیثی است در باره لزوم دوستی و محبت به اهل بیت و اینکه دوستی با آنان نشانه طیب ولادت است و چهارپایانی که اهل بیت را دوست دارند و جمادات و نباتاتی که اقرار به ولایت ائمه کردهاند، و مسائلی از این قبیل می‌باشد. بخش سوم مربوط به وفات ائمه علیهم‌السّلام و احوال آنان قبل از وفات و بعد وفات و جانشینی بعد از امام و اینکه امام شفیع خلق و امان اهل زمین میباشند. در بخش چهارم که قسمت پایانی کتاب امامت است درباره مناظرات و دلائل امامت میباشد که در طی چهار بخش به ذکر بعضی مناظرات از طرف ائمه و اصحاب و استدلال شیخ مفید با عمر در خواب، همچنین استدلال سید مرتضی درباره فضائل ائمه و دلائلی که شیخ طبرسی در کتاب اعلام الوری نقل کرده می‌باشد. مرحوم علامه مجلسی می‌نویسد یکی از دلائل بر امامت ائمه علیهم‌السّلام علومی است که از ناحیه آنان انتشار یافته این علوم در هر گروهی مقداری یافت می‌شود که مجموعه آن فنون و انواع مختلف آن در آل محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم جمع شده است.
آنچه از امیرالمؤمنین علیه‌السّلام در بخش‌های توحید و علوم دین و احکام شریعت و تفسیر قرآن و غیر آن روایت شده مقداری از بیانات ایشان است، که بیشتر از تمام خطبا و دانشمندان و فصحا است به طوری که متکلمین و فقهاء و مفسرین از آن جناب استفاده کرده‌اند. دانشمندان ادبیات عرب قوائد اعراب و معانی لغات را از آن جناب گرفته‌اند و درباره طب مطالبی فرموده که اطباء از آن جناب استفاده نموده‌اند و درباره حکمت و اندرز و آداب مقداری از ایشان نقل شده که بیش از تمام حکما است در باره نجوم و فلک شناسی مطالبی نقل شده که مورد استفاده تمام ملل و صاحبنظران شده است. بعداز ایشان نیز از ائمه علیهم‌السّلام در جمیع قسمت‌ها نقل کرده‌اند.


کتاب امامت در پنج جلد توسط انتشارات کتاب فروشی اسلامیه، چاپ دوم در سال ۱۳۶۳ ش انجام گرفته است که محمد بهشتی در سال ۱۳۶۰ تصحیحی بر این ترجمه انجام داده است. در پایان تمام جلدهای این کتاب فهرستی از مطالب دیده می‌شود.


نرم افزار مجموعه آثار مجلسيين‌، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.






جعبه ابزار