• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

الباره

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



محلی در مرکز فلاتِ آهکی شمال سوریه ، در فاصلة حدود ۱۵ کیلومتری مغرب شهرستان مهم مَعَرَّةُ النُّعمان و متعلق به ناحیه ای که امروزه به «المُدن المیّته» موسوم است.




الباره به شهادت متون عربی و غربی ، در قرون وسطی شهری اسقف نشین و دارای برج و بارو بوده که هنوز هم ویرانه های وسیعی از آن باقی است. در دو سوی دره ای واقع در میان این ویرانه ها، امروز دو دهکده به نام اَلکَفْر و البارَه ، که بترتیب معادل دو نام قدیمی یونانی و سریانی «کپروپیره» و «کپراد برتا» ست، قرار دارد.الباره جزء ناحیة افامیه بوده است.



در ایام گذشته تجارت محلی و نیز رونق صنایع روغن زیتون و تاکستانهای  این ناحیه منابع مالی این «شهر اَفامیه که میان دو برآمدگی مرتفع جبل زاویه بر سر تنها راه رفت و آمد قرار داشت» (چالنکو) تضمین می‌کرد .



در دورة امپراتوری روم شرقی ، مجموعه ای از کلیساها و صومعه‌ها و محلات مسکونی در آن دایر بود.



این شهر پس از فتح مسلمانان نیز همچنان پررونق بود، ولی در ایام جنگهای صلیبی از چندین سو بدان طمع کردند.
ابتدا در سال ۴۹۲/۱۰۹۸ تانْکِرد و رمون دوسن ژیل آن را تصرف کردند و در سال ۴۹۶/۱۱۰۲ رضوان آن را بازپس گرفت، سپس بنابر معاهدة ۵۱۴/۱۱۲۰ به فراکها  واگذار شد، اما در سال ۵۱۶/۱۱۲۲ دوباره به تصرف نورالدوله بَلَک بن بهرام  درآمد و سرانجام در سال ۵۴۳/۱۱۴۸ نورالدین آن را متصرف شد.



بر اثر این کشمکشها و نیز یورشهای ترکمانان ، این شهر بشدت آسیب دید و در قرن ششم/ دوازدهم رو به انحطاط گذاشت و از آن پس، در آثار جغرافیدانانِ مسلمان دیگر نامی از آن به میان نیامد.



مهمترین اثر کهن این شهر قلعة اَبی سَفیان  است، ولی سایر آثار و کتیبه‌ها و مساجد کوچک برجا مانده از آن نیز حاکی از آن است که این شهر در اوایل قرن پنجم/ یازدهم همچنان دایر و برپا بوده است.



بنابر آنچه از شواهد متعدد استنباط می‌شود، بیشتر جمعیت مسلمان آن شیعه بوده اند.



(۱) ابن خرداذبه، المسالک و الممالک، چاپ دخویه، لیدن ۱۸۸۹، ص ۷۶.
(۲) ابن عدیم، زبدة الحلب من تاریخ حلب، چاپ سامی دهان، دمشق ۱۹۵۱ـ۱۹۵۴، ج ۲، فهرست.
(۳) ابن قلانسی، ذیل تاریخ دمشق، چاپ آمد روز، ص ۱۳۴، ۲۰۹.
(۴) یاقوت حموی، معجم البلدان، چاپ ووستنفلد، لایپزیگ ۱۸۶۶ ـ ۱۸۷۳، ج ۱، ص ۴۶۵.
(۵) احمدبن اسحاق یعقوبی، البلدان، چاپ دخویه، لیدن ۱۸۹۲، ص ۳۲۴.







دانشنامه جهان اسلام، بنیاد دائرة المعارف اسلامی، برگرفته از مقاله «»، شماره۱۷۰.    

رده‌های این صفحه : مقالات دانشنامه جهان اسلام




جعبه ابزار