• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

الإیرانیون و الأدب العربی رجال علوم القرآن‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«الایرانیون و الادب العربی» نوشته قیس آل قیس، مجموعه ایست که به شرح حال و بیان آثار آن دسته از عالمان ایرانی می‌پردازد که خویشتن را وقف علوم قرآنی کرد.



در این موضوع آثار بسیار ارزشمندی از خود به یادگار گذاشته‌اند. ایرانیانی که با ظهور این دین مقدس با جان و دل آن را پذیرا گشتند و تعالیم کتاب آسمانی اش را مرهم زخم‌های کهنه دوران حکومت شاهان و سلاطین ساسانی و... یافتند. اسامی عالمانی که در این مجموعه به شرح حال آنان پرداخته شده به ترتیب تاریخ وفات آنان در دو جلد آمده است. عالمانی چون: ضحاک بن مزاحم بلخی خراسانی، عمرو بن عبید بن باب که جدش ایرانی بوده است، مقاتل بن سلیمان بلخی، علی بن حمزة کسائی، سهل تستری، خفاف نیشابوری، انماطی نیشابوری، ابن جریر طبری، محمد بن مسعود عیاشی، ابو مسلم اصفهانی، ابن ابی حاتم رازی، عبد القاهر جرجانی، جار الله زمخشری، فخر رازی، فضل بن حسن طبرسی، قطب الدین شیرازی و... در این کتاب علاوه بر شرح حال این عالمان به معرفی مشایخ و نیز کسانی که از ایشان روایت کرده‌اند و نیز بیان آثار آنان و شرح‌هایی که بر آثارشان نگاشته شده، پرداخته شده است.



کتاب با مقدمه‌ای درباره وضعیت عرب جاهلی پیش از اسلام و همچنین نزول وحی و جمع و تدوین قرآن و نویسندگان پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ، سبب اختلاف قرائتها اسامی قراء سبعة و شرح حال ایشان و... در نهایت ورود اسلام به ایران آغاز می‌شود. سپس وارد موضوع اصلی کتاب شده و اسامی عالمان ایرانی را که در زمینه علوم قرآن آثاری از خود به جای گذاشته‌اند به ترتیب تاریخ وفات آنان یادآور می‌شود. پاورقی‌های کتاب نیز شامل ارجاعات و توضیحاتی است که توسط دکتر نادر نظام تهرانی نگاشته شده است.
مجلد اول این مجموعه در دو بخش تنظیم شده است. بخش اول با ضحاک بن مزاحم آغاز و به نسفی خاتمه می‌یابد.
[۱] الإيرانيون و الأدب العربي رجال علوم القرآن، ص۴۳.
بخش دوم با جار الله زمخشری آغاز و به صدر الدین شروانی ختم می‌شود.
[۲] الإيرانيون و الأدب العربي رجال علوم القرآن، ص۲۹۹.
در پایان بخش دوم فهرست کتب خطی و علائم اختصاری و نام کتابخانه‌ها، معرفی برخی کتابخانه‌ها، فهرست مصادر و فهرست موضوعات کتاب آمده است.



این کتاب در دو بخش (جلد) تنظیم شده است. نویسنده این اثر قیس آل قیس می‌باشد. مجموع صفحات این دو جلد ۵۵۷ صفحه است. کتاب در قطع وزیری با جلد شومیز از سوی «موسسة البحوث و التحقیقات الثقافیة» تهران (؟) در سال؟ برای؟ بار، منتشر شده است.


۱. الإيرانيون و الأدب العربي رجال علوم القرآن، ص۴۳.
۲. الإيرانيون و الأدب العربي رجال علوم القرآن، ص۲۹۹.



نرم افزار مشکات الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب علوم قرآن




جعبه ابزار