• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

الإمام المهدی فی روایات أهل السنة (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«الامام المهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف فی روایات اهل السنة»، همانگونه که از نام کتاب پیداست مجموعه روایات اهل سنت پیرامون حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف است که توسط ابوالفضل اسلامی ، سید عبدالرحیم موسوی و گروهی از محققین در مجمع جهانی اهل بیت علیه‌السّلام قم تالیف شده است.



کتاب به زبان عربی و در سال ۱۴۲۲ ق، به انگیزه نشان دادن اشتراکات شیعه با اهل سنت در اعتقاد به مهدویت تدوین گردیده است.


کتاب با مقدمه مجمع جهانی اهل بیت علیه‌السّلام آغاز و مطالب در نه فصل ارائه گردیده است. مباحث، صرف نقل روایات بوده و توضیح یا نکته خاصی پیرامون روایات بیان نشده است.


در مقدمه کتاب عامل اصلی اختلاف و ایجاد فرق گوناگون جهل انسان‌ها به حقیقت و باطن دین و قرآن و اهل بیت علیه‌السّلام بهترین عامل برای رفع این جهل دانسته شده است. نویسنده معتقد است که ایمان به حتمیت ظهور مصلح جهانی و تشکیل حکومت عدل فراگیر، مختص به ادیان آسمانی نبوده و شامل تمامی مکاتب و تفکرات می‌باشد، به گونه‌ای که حتی برخی از متفکران غیردینی، معتقد به حتمیت این امر می‌باشند؛ به عنوان مثال، برتراند راسل در نوشته‌های خود به این امر اشاره کرده که جهان در انتظار مصلحی است تا تمامی مردم را تحت لواء و شعار واحد درآورد.

۳.۱ - فصل اول

فصل اول کتاب به ذکر نام و بخش‌هایی از کتب علمای اهل سنت اختصاص دارد که به ولادت حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف اعتراف کرده‌اند. از جمله نویسندگانی که از آثار آنها نقل شده می‌توان به این موارد اشاره کرد: ابن اثیر جزری در « الکامل فی التاریخ »، ابن خلکان در « وفیات الاعیان »، ذهبی در « العبر »، ابن وردی در « تارین ابن وردی »، احمد بن حجر هیثمی شافعی در « صواعق المحرقة »، مؤمن بن حسن شبلنجی در « نور الابصار » و خیرالدین زرکلی در « الاعلام ».

۳.۲ - فصل دوم

در فصل دوم، به بررسی نام و نسب حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در کتب معروف اهل سنت پرداخته شده است.
نویسنده بیان کرده است که پس از تتبع و جستجو در منابع اهل سنت ، این نکته تایید می‌شود که تمامی این منابع، بر این امر تاکید دارند که: نسب حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف به رسول الله صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم بازگشته و ایشان از اهل بیت علیه‌السّلام و آخرین امام از ائمه اثنی عشری بوده که ملقب به مهدی منتظر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف می‌باشند.

۳.۳ - فصل سوم

در فصل سوم، به روایاتی از اهل سنت پیرامون صفات ظاهری حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف اشاره شده است. از جمله روایتی از عبدالله بن حرث بدین مضمون که: مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف خروج خواهد کرد در حالی که مانند انسانی چهل ساله می‌باشد.

۳.۴ - فصل چهارم

در فصل چهارم، روایاتی ذکر شده است که به مقام حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف نزد خداوند اشاره دارند؛ از جمله این روایت از رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم که می‌فرمایند: مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف خروج خواهد کرد در حالی که ابری روی سر ایشان قرار دارد که منادی از آن فریاد می‌زند: «این مهدی علیه‌السّلام و خلیفه خداست، پس از او متابعت کنید».

۳.۵ - فصل پنجم

پس از مطرح کردن این سؤال که آیا امامی بعد از حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف خواهد آمد یا این که ایشان آخرین امام و خاتم ائمه اهل بیت علیه‌السّلام می‌باشند، پنجم، روایاتی را مطرح کرده که به خاتمیت آن حضرت اشاره دارند.

۳.۶ - فصل ششم

در فصل ششم، روایات و اقوالی ذکر گردیده که به نزول عیسی علیه‌السّلام از آسمان و اقتدای ایشان به حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف تصریح دارند. از جمله ابن برهان شافعی در مورد نزول عیسی علیه‌السّلام معتقد است که نزول ایشان، هنگام نماز صبح می‌باشد؛ حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف به ایشان می‌فرمایند: یا روح الله جلو بایست تا به تو اقتدا کنیم، اما وی نپذیرفته و به آن حضرت اقتدا خواهد نمود.

۳.۷ - فصل هفتم

فصل هفتم، اختصاص دارد به نقل دو روایت که در آن‌ها به پرچم آن حضرت اشاره شده است.

۳.۸ - فصل هشتم

نویسنده در فصل هشتم، نصوصی را بیان کرده است که به این امر اشاره دارند که کمال و تمام عدالت، به واسطه قیام حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف محقق شده و آسمان و زمین ، خیرات و برکات خود را در اختیار مخلوقات قرار خواهند داد؛ زیرا در آن هنگام ظلم و اسرافی نخواهد بود.

۳.۹ - آخرین فصل

آخرین فصل کتاب، به برخی از معجزات آنحضرت در هنگام ظهور ، اشاره کرده است از جمله این که آنحضرت پرندگان را ندا داده و آن‌ها بر دست مبارک ایشان می‌نشینند و یا این که شاخه‌ای خشکیده را در زمین فرو برده و آن شاخه بلافاصله سبز و با طراوت خواهد شد.


فهرست مطالب در انتهای کتاب آمده است. پاورقی‌ها بیشتر به ذکر منابع اختصاص یافته است.


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب مهدویت




جعبه ابزار