• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اسما بنت عمیس (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اسما بنت عمیس به همراه همسرش جعفر، از نخستین اسلام آورندگان است، به فرمان رسول خدا صلی الله علیه و آله در هجرت دوم به حبشه رهسپار شدو در سال هفتم هجرى، در پى فرمان پیامبر صلى الله علیه و آله همچون دیگر مسلمانان، از حبشه به مدینه بازگشت.



اسما بنت عمیس، همسر جعفر بن ابی طالب و از مهاجران حبشه است. جزئیات تاریخى زندگى وى و دیگر مسلمانان در حبشه، چندان روشن نیست؛ اما بى‌تردید تحمل مشكلات دیار غربت جز براى كسى كه عاشق پیامبر صلى الله علیه و آله و اسلام باشد، آسان نبود.


طبق گفته مقاتل بن حیان، نزول آیه ۳۵ سوره احزاب( مردان مسلمان و زنان مسلمان ، مردان با ایمان و زنان با ایمان ، مردان مطیع فرمان خدا و زنانى که از فرمان خدا اطاعت مى کنند، مردان راستگو و زنان راستگو، مردان صابر و شکیبا و زنان صابر و شکیبا، مردان با خشوع و زنان با خشوع ، مردان انفاقگر و زنان انفاق کننده ، مردان روزه دار و زنانى که روزه مى دارند، مردانى که دامان خود را از آلودگى به بیعفتى حفظ مى کنند و زنانى که پاکدامنند، و مردانى که بسیار به یاد خدا هستند و زنانى که بسیار یاد خدا مى کنند، خداوند براى همه آنها مغفرت و پاداش عظیمى فراهم ساخته است. ) در پی نگرانی اسما از نازل نشدن آیه‌ای در اجر و فضیلت زنان و مطرح ساختن این موضوع با پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم دانسته شده که با نزول آیه یاد شده مردان و زنان مؤمن در پاداش، یک سان معرفی شده‌اند.


جمعى از مفسران گفته اند هنگامى که اسماء بنت عمیس همسر جعفر بن ابی طالب با شوهرش از حبشه بازگشت به دیدن همسران پیامبر صلى اللّه علیه و آله و سلّم آمد، یکى از نخستین سؤ الاتى که مطرح کرد این بود: آیا چیزى از آیات قرآن در باره زنان نازل شده است؟ آنها در پاسخ گفتند: نه !. اسماء به خدمت پیامبر صلى اللّه علیه و آله و سلّم آمد، عرض کرد: اى رسول خدا جنس زن گرفتار خسران و زیان است!، پیامبر صلى اللّه علیه و آله و سلّم فرمود: چرا؟ عرض کرد: به خاطر اینکه در اسلام و قرآن فضیلتى درباره آنها همانند مردان نیامده است .
اینجا بود که آیه فوق نازل شد و به آنها اطمینان داد که زن و مرد در پیشگاه خدا از نظر قرب و منزلت یکسانند، مهم آنست که از نظر اعتقاد و عمل و اخلاق اسلامى واجد فضیلت باشند.


۱. بغدادی، محمد بن سعد، الطبقات، ج۳، ص۱۲۶.    
۲. ابن اثیر، ابوالحسن، اسد الغابة، ج۶، ص۱۴.    
۳. احزاب/سوره ۳۳، آیه ۳۵.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۸، ص۱۵۸.    
۵. ابوالفتوح رازی، حسین بن علی، روض الجنان، ج۱۵، ص۴۲۲.    
۶. فیض کاشانی، محمد بن شاه مرتضی، تفسیر الصافی، ج۶، ص۴۵.    
۷. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۱۷، ص۳۰۸.    
۸. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۶، ص۴۷۷، ترجمه موسوی همدانی.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳، ص۳۲۱، برگرفته از مقاله «اسما بنت عمیس».    


رده‌های این صفحه : موضوعات قرآنی




جعبه ابزار