• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اسامی سوره بقره

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



نام‌های ذکر شده در منابع دینی برای سوره بقره ، اسامی سوره بقره است.



سوره بقره علاوه بر این نام (معروف‌ترین نام آن) شش نام دیگر نیز دارد:

۱.۱ - الم ذلک الکتاب

سوره بقره به دلیل آغاز شدن با حروف نورانی و مقطعه «الم»و نیز برای تمایز این سوره با سوره‌های دیگری که با همین حروف مقطعه آغاز شده‌اند، به آن «الم ذلک الکتاب» گفته‌اند.

۱.۲ - کرسی

آیة الکرسی مهم‌ترین آیه قرآن است که در سوره بقره قرار دارد؛ از این رو به این سوره « کرسی » گفته‌اند.

۱.۳ - زهراء

زهراء به معنای بسیار درخشنده است. به این سوره و سوره آل عمران «زهراوان» می‌گویند؛ چون این دو سوره علاوه بر دربرداشتن احکام فقهی و اسمای نورانی الهی، به دلیل حدیث شریف نبوی که فرمودند: «اقرءوا الزهراوین البقرة و آل عمران؛ دو سوره نورانی و درخشنده بقره و آل عمران را تلاوت کنید» به این نام خوانده شده است.

۱.۴ - فسطاط القرآن

فسطاط یعنی خیمه . همان طور که خیمه مجموعه یک خانواده را در بر می‌گیرد، این سوره نیز قسمت اعظمی از احکام فقهی و اسلامی را در بر گرفته است. احکام فقهی موجود در این سوره از سوره‌های دیگر بیشتر و این سوره در واقع خیمه و دربرگیرنده احکام فقهی قرآن است؛ لذا این سوره را فسطاط القرآن گفته‌اند.

۱.۵ - سنام القرآن

«سنام» کوهان شتر یا بلندترین نقطه و اوج هر چیز است. چون این سوره بخش زیادی از احکام فقهی را در خود دارد و از این جهت دارای مقام رفیعی است؛ در بیان پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم «سنام القرآن» نام گرفته است؛ حضرت فرمود: «ان لکل شیء سناما و سنام القرآن سورة البقرة؛ هر چیزی اوجی دارد و اوج قرآن سوره بقره است».

۱.۶ - فردوس

به دلیل عظمت و جایگاه بلند سوره بقره و بیان احکام و مسائل شرعی فراوانی در این سوره که در دیگر سوره‌های قرآن بیان نشده، این سوره، « فردوس یا بهشت قرآن» نام گرفته است.
[۳] رامیار، محمود، تاریخ قرآن، ص۵۸۳.



۱. سوره بقره/۲، آیه۱.    .
۲. فیروز آبادی، محمد بن یعقوب، بصائر ذوی التمییز فی لطائف الکتاب العزیز، ج۱، ص۱۳۴.    
۳. رامیار، محمود، تاریخ قرآن، ص۵۸۳.
۴. سیوطی، عبد الرحمان بن ابی بکر، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص۱۹۱.    



فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، برگرفته از مقاله «اسامی سوره بقره».    




جعبه ابزار