• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اختلاف قرائت نبی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اختلاف در قرائات ناشی از اختلاف قرائات پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم را اختلاف قرائت نبی صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم گویند.



بعضی از نویسندگان علوم قرآنی یکی از عوامل اختلاف قرائت‌ها را اختلاف قرائت نبی صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم دانسته‌اند و برای تایید ادعای خود به روایت ضعیفی تمسک کرده‌اند با این مضمون که نبی اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم هنگام تعلیم قرآن کریم ، به یک نوع لفظ و قرائت مقید و ملتزم نبوده است.


اما بسیاری از محققین متواتر بودن قرائت‌های متعدد از رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم را قبول ندارند و روایاتی از اهل بیت علیه‌السّلام هم به این نکته تصریح می‌کند که قرآن با یک حرف و قرائت نازل شده و اختلاف‌ها بعدا پدید آمد.
زراره از امام باقر علیه‌السّلام چنین نقل می‌کند: «ان القرآن واحد نزل من عند واحد و لکن الاختلاف یجیئ من قبل الرواة؛ قرآن، واحد است و از جانب (خدای) واحد نازل شده است و اما اختلاف، از ناحیه راویان پیدا می‌شود».
همچنین، فضیل بن یسار به امام صادق عرض می‌کند که مردم می‌گویند قرآن بر هفت حرف نازل شده است. آن حضرت در پاسخ می‌فرماید:«کذبوا اعداءالله و لکنه نزل علی حرف واحد من عند الواحد؛ دروغ می‌گویند دشمنان خدا، بلکه قرآن بر حرف واحد و از نزد (خدای) واحد نازل شده است».
[۳] فضلی، عبد الهادی، تاریخ قراءات قرآن کریم، ص۱۱.
[۴] حجتی، محمد باقر، پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، ص ۲۲۷-۳۰۷.



۱. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۲، ص۶۳۰.    
۲. سیوطی، عبد الرحمان بن ابی بکر، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص۱۳۵.    
۳. فضلی، عبد الهادی، تاریخ قراءات قرآن کریم، ص۱۱.
۴. حجتی، محمد باقر، پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، ص ۲۲۷-۳۰۷.



فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، برگرفته از مقاله «اختلاف قرائت نبی (ص)».    



جعبه ابزار