• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

احتجاج به انجیل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اعتقاد به پیامبران گذشته و نیز کتب آسمانی نازل شده بر آنان و احترام ایشان واجب و هتک حرمت آنان حرام است.



خداوند بر بطلان ادعای نصرانی بودن ابراهیم علیه‌السّلام از سوی مسیحیان ، به نزول انجیل پس از ابراهیم علیه السلام احتجاج کردند.
«یـاهل الکتـب لم تحآجون فی ابرهیم ومآ انزلت التورلـة والانجیل الا من بعده افلاتعقلون»؛ ای اهل کتاب ! چرا درباره ابراهیم، گفتگو و نزاع می‌کنید (و هر کدام، او را پیرو آیین خودتان معرفی می‌نمایید)؟! در حالی که تورات و انجیل، بعد از او نازل شده است! آیا اندیشه نمی‌کنید؟!


در ادامه بحثهاى مربوط به اهل كتاب در اين آيات روى سخن را به آنها كرده، مى‌فرمايد:" اى اهل كتاب! چرا در باره ابراهيم به گفتگو و نزاع مى‌پردازيد (و هر كدام او را از خود مى‌دانيد) در حالى كه تورات و انجيل بعد از او نازل شده (و دوران او قبل از موسی علیه‌السّلام و مسیح علیه‌السّلام بود) آيا انديشه نمى‌كنيد؟" (يا أَهْلَ الْكِتابِ لِمَ تُحَاجُّونَ فِي إِبْراهِيمَ وَ ما أُنْزِلَتِ التَّوْراةُ وَ الْإِنْجِيلُ إِلَّا مِنْ بَعْدِهِ أَ فَلا تَعْقِلُونَ).
«ما کان ابرهیم یهودیا ولا نصرانیا...»؛ ابراهیم نه یهودی بود و نه نصرانی؛ بلکه موحّدی خالص و مسلمان بود؛ و هرگز از مشرکان نبود.


باید توجه داشت که واژه" حنیفا" از ماده" حنف" (بر وزن انف) به معنی شخصی یا چیزی است که تمایل به سویی پیدا کرده و در زبان قرآن به کسی گفته می‌شود که از آئینهای باطل به سوی آئین حق متمایل شده است.
در اینجا خداوند ابراهیم علیه‌السّلام را به عنوان حنیف توصیف نموده، زیرا او بود که پرده‌های تقلید و تعصب را درید، و در زمان و محیطی که غرق بت پرستی بود هرگز در برابر بت سجده نکرد.
ولی از آنجا که بت پرستان زمان جاهلیت عرب ، نیز خود را بر دین حنیف ابراهیم علیه‌السّلام معرفی می‌کردند، و این سخن به قدری شایع شده بود که یهود و نصاری آنها را حنفاء می‌گفتند (به این ترتیب حنیف درست معنایی بر ضد معنای اصلیش پیدا کرده بود، و با بت پرستی مرادف شده بود) خداوند پس از توصیف ابراهیم علیه‌السّلام به عنوان حنیف و مسلم، می‌فرماید: " او هرگز از مشرکان نبود" (و ما کان من المشرکین).
تا هر گونه ارتباطی میان ابراهیم و بت پرستان عرب را نفی کند.

۳.۱ - سؤال

در اینجا ممکن است گفته شود: اگر ابراهیم را نتوانیم پیرو آئین موسی علیه‌السّلام و مسیح علیه‌السّلام معرفی کنیم به طریق اولی نمی‌توانیم او را مسلمان بدانیم، زیرا او هزاران سال قبل از ظهور اسلام و پیغمبر اکرم صبوده است؟ پس چرا قرآن او را به عنوان مسلم معرفی کرده است؟
پاسخ این سؤال از نکته‌ای که قبلا نیز به آن اشاره کرده‌ایم روشن می‌شود که" مسلم" در اصطلاح قرآن به معنی خصوص پیروان پیامبر اسلام صنیست بلکه اسلام به معنی وسیع کلمه، همان تسلیم در برابر فرمان حق و توحید کامل و خالی از هر گونه شرک و بت پرستی است، که ابراهیم علیه‌السّلام پرچمدار آن بود.


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۶۵.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۶۰۴.    
۳. آل عمران/سوره۳، آیه۶۷.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۶۰۵.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۵، ص۱۱۸، برگرفته از مقاله «احتجاج به انجیل».    


رده‌های این صفحه : احتجاج | انجیل | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار