• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

أُنظُرُونَا (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





انظُرُونا: (انْظُرُونا نَقْتَبِسْ)
«انْظُرُونا» از مادّه‌ «نظر» در اصل، به معنای‌اندیشه یا نگاه کردن، برای مشاهده یا درک چیزی است؛ و گاه به معنای تامل و جستجو نیز می‌آید. هر گاه با «الی» متعدی شود به معنای افکندن چشم به سوی چیزی است، و هر گاه با «فِی» متعدی گردد به معنای‌ «تامل و تدبّر» است و هنگامی که بدون حرف جرّ متعدی شود و بگوئیم: «نظرته و انظرته و انتظرته» به معنای تاخیر‌انداختن و یا انتظار کشیدن است. (اقتباس از مفردات راغب) .



(يَوْمَ يَقُولُ الْمُنَافِقُونَ وَ الْمُنَافِقَاتُ لِلَّذِينَ آمَنُوا انظُرُونَا نَقْتَبِسْ مِن نُّورِكُمْ قِيلَ ارْجِعُوا وَرَاءكُمْ فَالْتَمِسُوا نُورًا فَضُرِبَ بَيْنَهُم بِسُورٍ لَّهُ بَابٌ بَاطِنُهُ فِيهِ الرَّحْمَةُ وَ ظَاهِرُهُ مِن قِبَلِهِ الْعَذَابُ) (همان روزى كه مردان و زنان منافق به مؤمنان مى‌گويند: «نظرى به ما بيفكنيد تا از نور شما پرتوى برگيريم.» به آنها گفته مى‌شود: «به پشت سرِ خود بازگرديد و نورى به دست آوريد.» در اين هنگام ديوارى ميان آنها زده مى‌شود كه درى دارد، درونش رحمت است و از طرف برونش عذاب.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كلمه نظر كه مصدر فعل انظرونا است، اگر بدون وسيله حرف الى مفعول بگيرد، معناى انتظار و نيز معناى مهلت دادن را مى‌دهد، و اگر با حرف الى متعدى شود، مثلا گفته شود: فلان نظر اليه -فلانى به آن نظر كرد- ، معناى نگاه كردن را مى‌دهد، و اگر با حرف فى متعدى شود معناى دقت و تامل را مى‌دهد، و كلمه اقتباس كه مصدر فعل نقتبس است به معناى گرفتن قبسى (قطعه‌اى) از آتش است. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. حدید/سوره۵۷، آیه۱۳.    
۲. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج، ص.    
۳. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۸۱۲.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص۳۴۴.    
۵. حدید/سوره۵۷، آیه۱۳.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۵۳۹.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۹، ص۲۷۳.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۹، ص۱۵۵.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۴، ص۲۱۹.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۹، ص۳۵۴.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «انظُرُونا»، ص۸۰.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره حدید | لغات قرآن




جعبه ابزار