• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آیه‌ نور

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دیگر کاربردها: نور (ابهام‌زدایی).

آیه ۳۵ نور، مشتمل بر اطلاق نور آسمان و زمین بر خداوند سبحان می باشد.



به آیه ۳۵ سوره نور «آیه نور» می‌گویند.


(الله نور السماوات والارض مثل نوره کمشکاة فیها مصباح المصباح فی زجاجة الزجاجة کانها کوکب دری یوقد من شجرة مبارکة زیتونة لا شرقیة ولا غربیة یکاد زیتها یضیء ولو لم تمسسه نار نور علی نور یهدی الله لنوره من یشاء ویضرب الله الامثال للناس والله بکل شیء علیم)؛
" خدا نور آسمانها و زمین است مثل نور او چون چراغدانی است که در آن چراغی و آن چراغ در شیشه‌ای است آن شیشه گویی اختری درخشان است که از درخت خجسته زیتونی که نه شرقی است و نه غربی افروخته می‌شود نزدیک است که روغنش هر چند بدان آتشی نرسیده باشد روشنی بخشد روشنی بر روی روشنی است خدا هر که را بخواهد با نور خویش هدایت می‌کند و این مثلها را خدا برای مردم می‌زند و خدا به هر چیزی داناست".


"آیه نور" مورد توجه بسیاری از دانشمندان دین قرار گرفته است. محمد غزالی کتابی به نام مشکاةالانوار در تفسیر آیه نور نوشته است. ملاصدرا نیز تفسیری بر آیه نور نگاشته که در آن نکات فلسفی و عرفانی را گنجانده است. از دیگر تفاسیر در مورد آیه نور، رسالةالانوار فی تفسیر آیةالنور از شرف الدین محمد نیمدهی است.


مقصود قرآن کریم از تشبیه و تمثیل در این آیه این است که ایمان در وجود و قلب انسان به نوری می‌ماند که همانند یک چراغ پرفروغ در نهاد انسان می‌درخشد و از شجره وحی، تغذیه می‌کند.


بعضی از مفسران به آیه ۲۸ سوره حدید نیز «آیه نور» اطلاق کرده‌اند: (یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله وآمنوا برسوله یؤتکم کفلین من رحمته ویجعل لکم نورا تمشون به ویغفر لکم والله غفور رحیم). "ای کسانی که ایمان آورده‌اید از خدا پروا دارید و به پیامبر او بگروید تا از رحمت خویش شما را دو بهره عطا کند و برای شما نوری قرار دهد که به (برکت) آن راه سپرید و بر شما ببخشاید و خدا آمرزنده مهربان است".


طبق روایات، مراد از «نور» در این آیه، امام علی علیه‌السّلام و منظور از «کفلین»، امام حسن و امام حسین علیه‌السّلام است.
[۴] خرمشاهی، بهاء الدین، قرآن پژوهی (هفتاد بحث و تحقیق قرآنی)، ص۱۲.
[۵] ابن ابی حاتم، عبد الرحمان بن محمد، مدخل الی علم التجوید، ج۹، ص۳۲۱.



۱. نور/سوره۲۴، آیه۳۵.    
۲. حدید/سوره۵۷، آیه۲۸.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۴، ص۴۷۰.    
۴. خرمشاهی، بهاء الدین، قرآن پژوهی (هفتاد بحث و تحقیق قرآنی)، ص۱۲.
۵. ابن ابی حاتم، عبد الرحمان بن محمد، مدخل الی علم التجوید، ج۹، ص۳۲۱.
۶. طباطبایی، محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۵، ص۱۲۹-۱۳۵.    



فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، برگرفته از مقاله «آیه نور».    


رده‌های این صفحه : اسامی آیات و سور | قرآن شناسی




جعبه ابزار