• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آیه املاق

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیه املاق به آیه ۱۵۱ سوره انعام و ۳۱ سوره اسراء ، درباره کشتن فرزندان از ترس فقر اطلاق می‌شود.



املاق از ماده ملق (بر وزن فلس) - به معنای فقر- است. اصل آن بمعنی نرمی است، و اطلاق آن بر فقر از این جهت است که فقر نیز انسان را نرم و ذلیل میکند. املاق نیز به معنای فقر و بی چیزی است.


واژه املاق در دو آیه قرآن آمده است و به همین جهت به آنها آیه املاق گفته می‌شود:
۱. (قل تعالوا اتل ما حرم ربکم علیکم الا تشرکوا به شیئا و بالوالدین احسانا و لا تقتلوا اولادکم من املاق نحن نرزقکم و ایاهم و لا تقربوا الفواحش ما ظهر منها و ما بطن و لا تقتلوا النفس التی حرم الله الا بالحق ذلکم وصاکم به لعلکم تعقلون).
۲. (ولا تقتلوا اولادکم خشیة املاق نحن نرزقهم وایاکم ان قتلهم کان خطءا کبیرا).


هر دو آیه صریح‌اند در اینکه عرب از ترس فقر و گرسنگی فرزندان خویش را میکشتند. در آیه دیگری آمده و کذلک زین لکثیر من المشرکین قتل اولادهم شرکاؤهم لیردوهم و لیلبسوا علیهم دینهم...) . این آیه شامل مطلق کشتن اولاد است خواه از برای عار باشد- چنانکه در زنده به گور کردن دختران - و خواه برای فقر.
آیه ۱۵۱ سوره انعام- به همراه دو آیه بعد از آن- اشاره به اصول محرمات در اسلام کرده و گناهان کبیره ردیف اول را ضمن بیان کوتاه و پر مغز و جالبی در ده قسمت بیان می‌کنند، و از مشرکان دعوت می‌نماید که بیایند و حرامهای واقعی الهی را بشنوند و تحریمهای دروغین را کنار بگذارند.


نخست می‌گوید: " به آنها بگو بیائید تا آنچه را خدا بر شما تحریم کرده است بخوانم و برشمرم" (قل تعالوا اتل ما حرم ربکم علیکم):
۱. " اینکه هیچ چیز را شریک و همتای خدا قرار ندهید" (الا تشرکوا به شیئا)؛
۲. " نسبت به پدر و مادر نیکی کنید" (و بالوالدین احسانا)؛
۳. " فرزندان خود را به خاطر تنگدستی و فقر نکشید" (و لا تقتلوا اولادکم من املاق)؛
زیرا روزی شما و آنها همه به دست ما است و ما همه را روزی می‌دهیم (نحن نرزقکم و ایاهم)؛
۴. " به اعمال زشت و قبیح نزدیک نشوید، خواه آشکار باشد خواه پنهان، یعنی نه تنها انجام ندهید بلکه به آن هم نزدیک نشوید (و لا تقربوا الفواحش ما ظهر منها و ما بطن)؛
۵. " دست به خون بی گناهان نیالائید و نفوسی را که خداوند محترم شمرده و ریختن خون آنها مجاز نیست به قتل نرسانید مگر اینکه طبق قانون الهی اجازه قتل آنها داده شده باشد" (مثل اینکه قاتل باشند) (و لا تقتلوا النفس التی حرم الله الا بالحق).
به دنبال این پنج قسمت برای تاکید بیشتر می‌فرماید: " اینها اموری است که خداوند به شما توصیه کرده، تا دریابید و از ارتکاب آنها خودداری نمائید" (ذلکم وصاکم به لعلکم تعقلون).


۱. انعام/سوره۶، آیه۱۵۱.    
۲. اسراء/سوره۱۷، آیه۳۱.    
۳. انعام/سوره۶، آیه۱۳۷.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیرنمونه، ج۶، ص۲۹-۳۰.    
۵. قرشی بنابی، علی اکبر، قاموس قرآن، ج۶، ص۲۷۲-۲۷۳.    



فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، برگرفته از مقاله «آیه املاق».    




جعبه ابزار