• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آرمینیوس وامبری‌

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«آرمینیوس وامبری»، (۱۸۳۲ - ۱۹۱۳م) زبان‌شناس و سیاح اهل مجارستان است. وی استعداد خوبی در شناخت‌ زبان‌های مختلف داشت به طوری که تا سن بیست سالگی توانست به چندین زبان اروپایی و آسیایی مسلط شود. از مهم‌ترین فعالیت‌های آرمینیوس سفر به آسیای میانه و نوشتن شرح مشاهدات و یافته‌های خویش است.
آرمین وابری



چندی بعد از تولدش، از نعمت داشتن پدر محروم گردید، به طوری که دوران کودکی او با تنگدستی سپری گشت؛ لیکن چون از هوش و استعداد فراوانی برخوردار بود، توانست در تلاش برای زندگی موفق باشد.
به خاطر اشتیاق زایدالوصفی که به مطالعه در علم زبان‌شناسی داشت، در این وادی گام گذاشت و توانایی خویش را با تسلط کامل به چند زبان رایج و زنده دنیا به دیگران نشان داد. او با پشتکار و همت فراوان به شناخت انواع زبان‌های اروپایی و آسیایی و ریشه‌یابی واژگان و لغات مصطلح در آن‌ها پرداخت و به تاثیر شگرف ادبیات شرق و غرب در یکدیگر به خوبی واقف شد.
در سایه همین جدیت و کنکاش، به مرحله‌ای رسید که در سن بیست سالگی چندین زبان مهم اروپایی را به خوبی در حد تدریس در دانشگاه‌ها و مراکز علمی معتبر می‌دانست؛ اما عشق به جهان‌گردی به خاطر یافتن وجوه مشترک بین زبان مادری و لهجه‌های ترک تاتار و همچنین آشنایی با بلاد و ممالک دیگر، سرنوشت او را به گونه دیگر رقم زد. او نخست چند سالی را با اقامت در قسطنطنیه و زندگی در میان خانواده‌های ترک به آموزش شیوه‌های زندگی آنان پرداخت و توانست در مدت کوتاهی چنان خود را با شرایط اجتماعی و رفتاری آنان عجین نماید که تفاوت چندانی به چشم نیاید. همین استعداد او در تغییر رفتار و گفتارش در قالب یک ترک حقیقی و به بیان واضح‌تر افندی بود که کلید رهایی و نجات او در سرزمینی شد که برای جهانگردان و محققینی چون او بکر و ناشناخته می‌نمود و مسلما هول‌انگیزترین حوادث و پیشامدها را با خود به همراه داشت.


آرمینیوس سپس تصمیم گرفت سفری به آسیای میانه نماید. بدین منظور از راه استانبول به خوی؛ تبریز؛ زنجان؛ قزوین و تهران آمد و پس از اقامتی طولانی با لباس مبدل درویشی به قم؛ کاشان؛ اصفهان و شیراز مسافرت نمود سپس از سیر و سیاحت در مازندران و سواحل جنوبی دریای خزر، مشهد و هرات، به آسیای میانه رفت و در پایان سفر خویش در سال ۱۸۶۴ م به شرح مشاهدات و یافته‌های خویش در طول اقامت در آسیای میانه پرداخت که با استقبال مستشرقین و محققین عرصه تاریخ همراه گردید.
وامبری یک سال قبل از جنگ جهانی اول در سن ۸۱ سالگی پس از عمری تحقیق و تعلیم در ۱۵ سپتامبر ۱۹۱۳ در بوداپست بدرود حیات گفت.


۱- مسافرت‌هایی در آسیای مرکزی.
۲- درویش دروغین.
۳- سیاحت‌های من و حوادث در ایران.
۴- تاریخ بخارا از قدیم‌ترین ایام تا عصر حاضر.
۵- مسافرت در آسیای وسطی از تهران به سوی بیابان‌های ترکستان، از سواحل خزر به سوی خیوه، بخارا، سمرقند.
۶- فرهنگ اشتقاقی زبان‌های ترکی و تاتاری.
۷- فرهنگ جیبی آلمانی به ترکی.
۸- اسلام در قرن نوزدهم، یک مطالعه تاریخی از نظر تمدن و فرهنگ.
۹- طرحی از آسیای وسطی.
۱۰- آداب و رسوم در ممالک مشرق زمین.
۱۱- زندگی‌نامه آرمینیوس وامبری و حوادث آن.
۱۲- سیاحت‌های من و خاطراتم در ایران.
۱۳- زبان ترکمن‌ها، مندرج در اساس فقه اللغه.


سیاحت درویشی دروغین در خانات آسیای میانه‌ (کتاب).


نرم افزار جغرافیای جهان اسلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.    






جعبه ابزار