• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آرامش محمد (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این مقاله آیات مرتبط با آرامش حضرت محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله معرفی می‌شوند.



نزول آرامش بر پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله و مؤمنان از سوى خدا در غزوه حنین:
«لقد نصركم اللَّه فى مواطن كثيرة و يوم حنين اذ أعجبتكم كثرتكم فلم تغن عنكم شيئا و ضاقت عليكم الأرض بما رحبت ثمّ ولّيتم مدبرين‌• ثم أنزل اللَّه سكينته على‌ رسوله و على المؤمنين ...؛ خداوند شما را در ميدانهاي زيادي ياري كرد (و بر دشمن پيروز شديد) و در روز حنين (نيز ياري نمود) در آن هنگام كه فزوني جمعيتتان شما را به اعجاب آورده بود، ولي هيچ مشكلي را براي شما حل نكرد و زمين با همه وسعتش بر شما تنگ شد سپس پشت (به دشمن) كرده فرار نموديد.سپس خداوند سكينه خود را بر رسولش و بر مؤ منان نازل كرد....»


نزول آرامش بر پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله در غار ثور:
«... ثانى اثنين إذ هما فى الغار إذ يقول لصحبه لا تحزن إنّ اللَّه معنا فأنزل اللَّه سكينته عليه ...؛اگر او را ياري نكنيد خداوند (او را ياري خواهد كرد همانگونه كه در مشكلترين ساعات او را تنها نگذارد) آن هنگام كه كافران او را (از مكه) بيرون كردند در حالي كه دومين نفر بود (و يكنفر همراه او بيش ‌ نبود) در آن هنگام كه آندو در غار بودند و او به همسفر خود مي‌گفت غم مخور خدا با ماست! در اين موقع خداوند سکینه (و آرامش) خود را بر او فرستاد ....»


نزول آرامش بر پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله پس از جلوگيرى کافران مكّه از ورود حضرت به اين شهر:
«... فأنزل اللَّه سكينته على‌ رسوله و على المؤمنين ...؛... و (در مقابل) خداوند آرامش و سكينه را بر رسول خود و مؤ منان نازل فرمود....»


روش‌های ایجاد آرامش در قلب پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله عبارتند از:

۴.۱ - نزول تدریجی قرآن

نزول تدريجى قرآن به منظور تثبيت قلب پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله و راه نيافتن تزلزل در آن:
«و قال الّذين كفروا لولا نزّل عليه القرءان جملة وحدة كذلك لنثبّت به فؤادك و رتّلنه ترتيلا؛و كافران گفتند: چرا قرآن يكجا بر او نازل نمي‌شود؟ اين بخاطر آنست كه قلب تو را محكم داريم، و آن را تدريجا بر تو خوانديم.»

۴.۲ - تبیین حوادث انبیا گذشته

تبيين حوادث مربوط به انبياى پيشين از جانب خدا براى ايجاد آرامش در قلب پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله:
«و كلّا نقصّ عليك من أنباء الرسل ما نثبّت به فؤادك ...؛ما از هر يك از سرگذشتهاي انبياء را براي تو باز گو كرديم تا قلبت آرام (و اراده‌ ات قوي) گردد....»


دستور خداوند به پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله مبنى بر حفظ آرامش خاطر در برابر كافران و مکر آنان:
«وقال الّذين كفروا أءذا كنّا تربا وءاباؤنا أئِنّا لمخرجون‌• ولاتحزن عليهم ولاتكن فى ضيق مّمّا يمكرون؛كافران گفتند: آيا هنگامي كه ما و پدرانمان خاك شديم باز هم از دل خاك بيرون مي‌آئيم.از تكذيب و انكار آنها غمگين مباش، و اينهمه غصه آنها را مخور، و سينه‌ ات از توطئه آنها تنگ نشود. »


تحقّق وعده الهى به پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله، با وارد شدن آن حضرت به مسجدالحرام، با آرامش و امنیّت:
«لَقَدْ صَدَقَ اللَّهُ رَسُولَهُ الرُّؤْيا بِالْحَقِّ لَتَدْخُلُنَّ الْمَسْجِدَ الْحَرامَ إِنْ شاءَ اللَّهُ آمِنِينَ مُحَلِّقِينَ رُؤُسَكُمْ وَ مُقَصِّرِينَ لا تَخافُونَ فَعَلِمَ ما لَمْ تَعْلَمُوا فَجَعَلَ مِنْ دُونِ ذلِكَ فَتْحاً قَرِيباً؛خداوند آنچه را به پيامبرش در عالم خواب نشان داد راست بود، به طور قطع همه شما به خواست خدا وارد مسجدالحرام مي‌شويد در نهايت امنيت، و در حالي كه سرهاي خود را تراشيده، يا ناخنهاي خود را كوتاه كرده، و از هيچكس ترس و وحشتي نداريد، ولي خداوند چيزهائي مي‌دانست كه شما نمي‌دانستيد (و در اين تاخير حكمتي بود) و قبل از آن فتح نزديكي (براي شما) قرار داد.»


۱. توبه/سوره۹، آیه۲۵.    
۲. توبه/سوره۹، آیه۲۶.    
۳. توبه/سوره۹، آیه۴۰.    
۴. فتح/سوره۴۸، آیه۲۶.    
۵. فرقان/سوره۲۵، آیه۳۲.    
۶. هود/سوره۱۱، آیه۱۲۰.    
۷. نمل/سوره۲۷، آیه۶۷.    
۸. نمل/سوره۲۷، آیه۷۰.    
۹. فتح/سوره۴۸، آیه۲۷.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱، ص۲۲۷، برگرفته از مقاله «آرامش محمد علیه‌السلام».    
مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۲۶، ص۲۸، برگرفته از مقاله «آرامش محمد علیه‌السلام».    






جعبه ابزار