• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آثار آرامش (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آثار آرامش با توجه به آیات قرآن عبارتند از:



اعطای آرامش و اطمینان از سوی خدا به مؤمنان ، زمینه فزونی ایمان آنان:
«هُوَ الَّذِي أَنزَلَ السَّكِينَةَ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لِيَزْدَادُوا إِيمَانًا مَّعَ إِيمَانِهِمْ ...؛او كسي است كه سكينه و آرامش را در دلهاي مؤ منان نازل كرد تا ايماني بر ايمانشان افزوده شود....»


اعتراف صریح اصحاب کهف به توحید ربوبی در برابر دقیانوس ، به دنبال آرامش بخشیدن خدا به آنان:
«وَرَبَطْنَا عَلَى قُلُوبِهِمْ إِذْ قَامُوا فَقَالُوا رَبُّنَا رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ...؛و دلهايشان را محکم ساختيم در آن موقع که قيام کردند و گفتند: پروردگارِ ما، پروردگارِ آسمانها و زمين است....»


اعطای آرامش قلب به مادر حضرت موسی علیه‌السلام عامل حفظ اسرار از سوی او:
«وَأَصْبَحَ فُؤَادُ أُمِّ مُوسَى فَارِغًا إِن كَادَتْ لَتُبْدِي بِهِ لَوْلَا أَن رَّبَطْنَا عَلَى قَلْبِهَا ...؛قلب مادر موسي از همه چيز (جز ياد فرزندش) تهي گشت، و اگر قلب او را به وسيله ايمان و اميد محكم نكرده بوديم نزديك بود مطلب را افشا كند.»


قلب‌های آرام یافته با یاد و وعده‌های خدا، خشنود از او:
«يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ • ارْجِعِي إِلَى رَبِّكِ رَاضِيَةً مَّرْضِيَّةً • فَادْخُلِي فِي عِبَادِي • وَادْخُلِي جَنَّتِي؛تو اي روح آرام يافته! به سوي پروردگارت بازگرد در حالي هم تو از او خشنودي و هم او از تو خشنود است. و در سلك بندگانم داخل شو. و در بهشتم ورود كن.»


قلب‌های آرام گرفته با یاد و وعده‌های خدا، برخوردار از رضایت او:
«يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ • ارْجِعِي إِلَى رَبِّكِ رَاضِيَةً مَّرْضِيَّةً • فَادْخُلِي فِي عِبَادِي • وَادْخُلِي جَنَّتِي؛تو اي روح آرام يافته!به سوي پروردگارت بازگرد در حالي هم تو از او خشنودي و هم او از تو خشنود است.و در سلك بندگانم داخل شو.و در بهشتم ورود كن.»


قلب‌های آرام یافته با یاد و وعده‌های خدا، برخوردار از عنایت‌های ویژه الهی:
«يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ • ارْجِعِي إِلَى رَبِّكِ رَاضِيَةً مَّرْضِيَّةً • فَادْخُلِي فِي عِبَادِي • وَادْخُلِي جَنَّتِي؛تو اي روح آرام يافته! به سوي پروردگارت بازگرد در حالي هم تو از او خشنودي و هم او از تو خشنود است. و در سلك بندگانم داخل شو. و در بهشتم ورود كن.»


مصون بودن قلب‌های آرام یافته به ایمان ، از غضب الهی حتی در صورت تظاهر به کفر بر اثر اکراه :
«مَن كَفَرَ بِاللّهِ مِن بَعْدِ إيمَانِهِ إِلاَّ مَنْ أُكْرِهَ وَقَلْبُهُ مُطْمَئِنٌّ بِالإِيمَانِ وَلَكِن مَّن شَرَحَ بِالْكُفْرِ صَدْرًا فَعَلَيْهِمْ غَضَبٌ مِّنَ اللّهِ ...؛كساني كه بعد از ايمان كافر شوند - به جز آنها كه تحت فشار واقع شده‌ اند در حالي كه قلبشان آرام با ايمان است - آري آنها كه سينه خود را براي پذيرش كفر گشوده‌ اند غضب خدا بر آنها است....»
در شان نزول این آیه ، آورده شده است: گروهی از مؤمنان، در مکه تحت فشار شدید قرار گرفتند تا از اسلام دست بردارند. آن‌ها در ظاهر و از روی اکراه کلمات کفرآمیز بر زبان جاری کردند؛ ولی به ایمان و اسلام خویش وفادار بودند.


۱. فتح/سوره۴۸، آیه۴.    
۲. کهف/سوره۱۸، آیه۱۴.    
۳. قصص/سوره۲۸، آیه۱۰.    
۴. فجر/سوره۸۹، آیه۲۷.    
۵. فجر/سوره۸۹، آیه۲۸.    
۶. فجر/سوره۸۹، آیه۲۹.    
۷. فجر/سوره۸۹، آیه۳۰.    
۸. فجر/سوره۸۹، آیه۲۷.    
۹. فجر/سوره۸۹، آیه۲۸.    
۱۰. فجر/سوره۸۹، آیه۲۹.    
۱۱. فجر/سوره۸۹، آیه۳۰.    
۱۲. فجر/سوره۸۹، آیه۲۷.    
۱۳. فجر/سوره۸۹، آیه۲۸.    
۱۴. فجر/سوره۸۹، آیه۲۹.    
۱۵. فجر/سوره۸۹، آیه۳۰.    
۱۶. نحل/سوره۱۶، آیه۱۰۶.    
۱۷. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۶، ص۲۰۲.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱، ص۲۱۵، برگرفته از مقاله «آثار آرامش».    


رده‌های این صفحه : آرامش | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار