• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نقدی بر افکار ابن تیمیه‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب نقدی بر افکار ابن تیمیه، که توسط جناب آقای علی اصغر رضوانی که به نام ابن تیمیه مؤسس افکار وهابیت نیز نامیده شده است. توسط آقای مرتضی معلم تلخیص گردیده تا در اختیار جوانان و دیگر افرادی که در مقابل هجمه‌های افکار مسموم وهابیت قرار می‌گیرند، واقع گردد.



این کتاب در چند بخش مهم تدوین شده است که عبارتند از:
۱- شرح حال ابن تیمیه.
۲- برخی آراء و فتاوای ابن تیمیه.
۳- دشمنی ابن تیمیه با اهلبیت علیهم‌السلام.
۴- برخی شبهات مطرح شده از جانب ابن تیمیه و پاسخ بدان‌ها.
۵- اعتراف عده‌ای از علماء اهل سنت به ناصبی بودن ابن تیمیه.


ایشان ابتدا شرح حالی از ابن تیمیه ذکر کرده‌اند و در آن جا به روحیات عجیب و برخلاف عقل ابن تیمیه اشاره کرده و به دفعات متوالی زندانی شدن او را دلیلی بر مخالفت‌های بی پایه او با تمام مذاهب اسلامی شمرده است. مؤلف ابن تیمیه را مؤسس وهابیت می‌داند، زیرا ابن تیمیه تا زمان محمد بن عبدالوهاب به فردی فراموش شده، در اذهان مسلمین بدل شده بود؛ اما با به عرصه آمدن محمد بن عبدالوهاب و بال و پر دادن وی به افکار کینه آلود ابن تیمیه بار دیگر افکار او وارد دایره مباحث اسلامی گردیده و مورد نفی و اثبات مسلمین واقع گردید.

۲.۱ - ماجرایی از ابن بطوطه

مؤلف ماجرائی جالب از ابن بطوطه جهانگرد معروف به این مضمون نقل می‌کند تا بیشتر افکار و روحیات ابن تیمیه معلوم و نمایان گردد، ابن بطوطه می‌گوید: در دمشق شخصی بود از بزرگان فقهای حنبلی به نام تقی الدین ابن تیمیه، در هر علمی سخن می‌گفت، اما مشکلی در عقل خود داشت.
روز جمعه‌ای او را بر منبر جامع دمشق دیدم که مردم را موعظه می‌کرد، از جمله مطالبی که می‌گفت این بود:
خداوند به آسمان دنیا می‌آید، همان گونه که من از منبر پایین می‌آیم. این را گفت و از منبر پایین آمد.
در بخش دیگر کتاب جناب آقای رضوانی تناقضاتی را که از حرف‌های ابن تیمیه درآورده است را، یادآور می‌شود و آن را نشانه‌ای بر کینه ورزی و غیر استدلالی بودن اندیشه‌های وی می‌شمارد.
مؤلف حدود پنجاه و شش نفر از دانشمندان اهل سنت را نام می‌برد که در مقام رد افکار ابن تیمیه برآمده و آنها را مورد نقادی قرار داده‌اند.
دلائلی که به وضوح بیانگر دشمنی صریح و بی پروای ابن تیمیه با اهل بیت عصمت و طهارت می‌باشد، بخش دیگر کتاب را تشکیل می‌دهد.

۲.۲ - شبهات ابن تیمیه

از جمله شبهاتی که ابن تیمیه مطرح کرده و مؤلف اشاراتی اجمالی بدان‌ها نموده است، عبارتند از:
تکذیب ذیل حدیث غدیر که گفته است، عبارت «اللهم وال من والاه و عاد من عاداه و انصر من نصره و اخذل من خذله» از نظر تمام آگاهان به حدیث دروغ است. ایشان جواب داده‌اند که چطور ادعا می‌کند که از نظر تمام آگاهان به حدیث دروغ است؛ در حالی که بسیاری از بزرگان حدیث و اهل سنت مثل احمد بن حنبل ، نسائی ، ابن شیبه ، طبرانی ، حاکم نیشابوری و... آن را نقل کرده‌اند؟!
یا ادعائی که ابن تیمیه راجع به بغض صحابه نسبت به حضرت علی علیه‌السّلام مطرح کرده است را مؤلف با این حدیث پیغمبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم که فرمود: یا علی تو را به جز مؤمن دوست ندارد و نیز به جز منافق دشمن نمی‌دارد، جواب می‌دهد که در بسیاری از کتب روایی اهل سنت آمده است.
مؤلف در آخرین بخش کتاب خود از افرادی چون ابن حجر عسقلانی ، ابن حجر هیثمی ، علامه زاهد کوثری ، شیخ عبدالله غماری و حسن بن علی سقاف نقل می‌کند که اعترافاتی با عبارات گوناگون راجع به ناصبی بودن ابن تیمیه داشته‌اند و به مناسبت سه عامل خبث ولادت، نفاق و فسق را عوامل مهم دشمنی با ذات مقدس علی بن ابی طالب علیه آلاف التهیة و الثناء می‌شمارد.
[۱] نقدی بر افکار ابن تیمیه‌، علی اصغر رضوانی، ص۹-۹۷.



این کتاب در یک جلد و در قطع پالتویی توسط نشر مشعر در سال ۱۳۸۶ و در تهران به چاپ رسیده است، شابک کتاب ۷- ۰۷۲- ۵۴۰- ۹۶۴- ۹۷۸ می‌باشد.


۱. نقدی بر افکار ابن تیمیه‌، علی اصغر رضوانی، ص۹-۹۷.



نرم افزار تاحضور، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.




جعبه ابزار